Sedan ringde Västnytt igår och gjorde en intervju. Den ligger här
http://svt.se/2.34007/1.2593916/ingen_overklagan_om_markbarnen?lid=puff_2593916&lpos=rubrik
I Sandviken får de nu en ursäkt efter turena runt det felaktiga anklagelserna. http://svt.se/2.33557/1.2592342/c_och_m_kraver_br_be_om_ursakt
enbart på grund av att ärndet lyfts i media. Det borde inte vara kravet för en ursäkt.
På newsmill lyfter man det faktum att ärendet kommer att följas av fler.
http://www.newsmill.se/artikel/2011/11/02/skandalfallet-i-uppdrag-granskning-kommer-f-ljas-av-fler
Hittar ett annat intressant inlägg på newsmill en jurist som debatterar om att socialtjänstens makt leder till felaktiga omhändertaganden. http://www.newsmill.se/artikel/2011/11/05/socialtj-nstens-makt-leder-till-felaktiga-omh-ndertaganden
Hon skriver:
När en utredning initieras hos socialtjänsten är det oftast en eller två socialsekreterare som utreder. Ibland får man känslan att utredare har bestämt sig på förhand hur utgången ska bli, oftast efter en inkommen anmälan. Utredande tjänstemän har en treårig socionomutbildning vilken idag har störst fokus på missbruksproblematik. I utbildningen ges ingen djupare kunskap om barn som utsätts för våld eller övergreppHon har förslag på vad man skulle kunna göra åt problemet.:
När en barnutredning presenteras för socialnämnden är den till stora delar baserad på tyckande snarare än fakta och därefter finns ingen som granskar om den uppfattning som presenteras är rimlig i förhållande till det underlag som finns. Socialnämnden skriver under utan egen granskning. Utredningen hamnar sedan hos domstolen som ska fatta beslut kring vård med stöd av LVU. Om inte socialnämnden tar sitt ansvar och granskar ordentligt innan de skriver under är det svårt för domstolen att fatta ett korrekt beslut
Det är viktigt att poängtera att det blir fel åt båda håll. Det får till följd att barn som behöver beredas vård eller som utsätts för våld och övergrepp inte uppmärksammas. Om en socialsekreterare inte tar en anmälan på allvar finns risken att barn far illa för att utredningen brister.
Alla dessa problem uppstår just eftersom systemet är för skört och att vi inte har nationella regler för hur utredningarna ska gå till och hur socialtjänstens ska tala med barn och föräldrar och under vilka förutsättningar socialnämnden ska underteckna en utredning som gjorts av socialsekreterarna.
Socialtjänstens makt gentemot enskilda är enorm ur detta perspektiv och det är därför dags för en översyn och förändring för att öka rättssäkerheten.
Bättre utbildning inom många områden hos socialtjänsten efterlyses. Förslagsvis ett team med olika kompetenser såsom socialsekreterare tillsammans med en jurist och en barnpsykolog i utredningar som rör barn. Juristens arbete skulle innebära att socialtjänstens omhändertaganden faktiskt har stöd i lag och barnpsykologen kan dra korrekta slutsatser kring barns berättelser. Teamet ska göra en korrekt riskbedömning, något som ofta brister idagKan bara hålla med.
Det är också önskvärt att omhändertagna barn har ett offentligt biträde i alla beslut som rör de omhändertagna barnen, alltså en jurist som tillvaratar barnets bästa även efter avslutad domstolsprocess.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar