Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

torsdag 3 november 2011

Gårdagens program

Ja hoppas att ni såg gårdagens uppdrag granskning. http://svtplay.se/v/2588771/uppdrag_granskning/del_10_av_16__mardrommen?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2588771/sb,p103536,1,f,-1

Det ligger även en debattartikel på Svt debatt sidan. http://debatt.svt.se/2011/11/02/nagon-maste-stallas-till-svars/
Precis vad jag skrev om i mitt inlägg för några månader sedan. Att handläggarna som gjorde detta inte skall få gå ostraffade.

I alla misskötta ärenden är det samma fel.
Inkompetenta handläggare, utredningar som inte håller måttet.
Åsikter som man letar stöd för trots att det inte finns fakta eller annat som stöder det.
Brott mot grundlagen §1 då det gäller saklighet och opartiskhet.
Lagar som inte är straffsanktionernade så inget händer om man bryter mot dem. Vilket tillåter att man fortsätter att göra fel.

Inget personligt ansvar vilket också gör att man kan fortsätta göra fel utan att det blir konsekvenser.
Det är personal som inte har kännedom om hur barn fungerar och därmed misstolkar eller skapar saker som inte finns.
Politiker som tar beslut i saker trots att de inte vet hur en utredning skall se ut. Baserat på saker som presenteras av tjänstemänn som i vissa fall bara letat saker eller tagit med saker som stödjer deras tes. Skapar problem som inte finns.

De ansvariga skyller på varandra gömmer sig bakom sekretess.
Här skyller de ansvariga på tjänstemännen trots att de är ytterst ansvariga.
Ordförande för socialen försvarar sig. http://debatt.svt.se/2011/11/02/vi-har-inte-brustit-i-nagot-avseende/

Om de inte har insyn eller vet skall de inte vara ansvariga, då saknas kompetens. Frågan är om vanligt folk skall sitta i socialnämnden.

Ett annat problem är den omvända bevisbördan i rätt.
Du skall själv som drabbad, anklagd bevisa din oskuld. Här vinner de i instans efter instans men soc. ger sig inte utan fortsätter att trakasera familjen. Här gick det bra, tillsist. men skall det vara så?

Det är sakfel eftersom det kommer igen i så många ärenden.

Konsekvensen blir barn som tror att de lämnas utan förklaring där man skapar barn som inte vet när hela deras verklighet skall försvinna.
Barn vars hela trygghet tas ifrån dem.
Trasiga barn och familjer, skapade av de som skulle stå för stöd och skydd för den utsatta men istället är de som skapar problem.
Familjer och barn som förutom det psykiska lidandet kostar miljoner.

Allt kan inte lagstiftas bort men man måste minska risken för att det skall hända och när vi hittar så mycket sakfel, systemfel så måste det ändras.
Det är inte de som sköter sitt jobb vi vill åt.
Det finns handläggare som gör ett fantastiskt jobb och lägger själ och hjärta i att det skall bli bra för barnen.
Det är de som inte gör det som måste bort eller åtminstonde måste man sätta sådana krav och regler som inte kan misstolkas.
Tyckande, tolkade skall inte avgöra eller orsaka så många eller grova fel baserat på ingenting.

Det kommer en diskussion runt det hela på debatt ikväll.
Se det gärna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar