Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

torsdag 12 november 2015

Kalsonger och stringtrosor

Mitt i alla bedrövelse runt  flykting krisen (kan väl inte kalla det annat) så kommer något annat som behöver lyftas.
Många unga tjejer, för att inte säga nästan alla, som  utsätts för våldtäkt, drar sig för att anmäla och vill inte ha rättegång eftersom det upplevs som att våldtas en gång till. Frågorna är så närgånga och skuldbelägger så ofta den som ut satts istället för att riktas mot den som utsatt.
En kvinnlig advokat fick nog.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21740383.ab
Genom åren har advokat Elisabeth Massi Fritz specialiserat sig på att företräda brottsoffer, bland annat i våldtäktsmål. De senaste dagarna har hon hyllats på sociala medier efter en protest hon genomförde i förra veckan.
Våldtäktsoffer måste sluta SKULDBELÄGGAS. En våldtäkt beror inte på klädsel, alkohol etc etc utan på våldtäktsmannen. Jag bad förövaren beskriva sina kalsonger ingående i ett förhör och fick frågan vilken betydelse dessa har i målet”, skriver hon på Instagram och fortsätter:
Mitt svar blev 'lika stor betydelse som min klients stringtrosor' herr ordförande. Kunde inte låta bli. Kämpar på i dessa mål och jobbar stenhårt med att förändra attityderna i rättssalen”.
– Jag vill vara tydlig och rak med att jag tycker att något inte fungerar. Jag har tröttnat på att utsatta våldtäktsoffer kanske inte vågar göra en polisanmälan för att man är rädd att skuldbeläggas och känna skam, säger Massi Fritz till Aftonbladet.

”Hör inte hemma”

Debatten om hur våldtäktsoffer skuldbeläggs har blossat upp flera gånger de senaste åren. Men Massi Fritz tycker inte att det skett några större framsteg. Offer som hon representerar får fortfarande frågor om sin klädsel, hur trosor såg ut eller varför de valde att följa med en okänd man hem.
– Det hör inte hemma i en svensk rättsprocess att en målsägande får frågor som enbart går ut på att smutskasta henne, att få henne att bedömas som icke trovärdig när det saknar betydelse, säger hon och fortsätter:
– Det handlar om att personer upplever att rättegången blir en traumatisk upplevelse och en andra våldtäkt.
 
Underbart men tråkigt att det skal behövas och tråkigt att inte fler gör likadant men hoppas att fler följer efter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar