Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

lördag 7 november 2015

Ett ärende till

I veckan har jag fått ett ärende till.
Två pojkar som bott i sitt familjehem i över 4 år.
Man påbörjar en vårdnadsöverflytt och man tar beslut om att ansöka om det i nämnden.
Sedan kommer en ny handläggare som besöker mamman det första hon gör, det var i våras. Mamman är då på behandlings hem. Handläggaren gör då en ny bedömning och tar tillbaka beslut om Vöf för mamman vill ju ha hem sina barn.
Man talar om det för barnen som protesterar på alla sätt de kan. De skriver brev till sin handläggare, de talar om det i skola och för alla andra som de kan, de kontaktar andra myndigheter.
Mamman har dessutom ljugit för dem och sagt att pappan inte vill veta av dem. Familjehemmet tog ändå kontakt med honom och han blev jätteglad. Båda föräldrarna har vårdnaden men pojkarna har inte träffat pappan på grund av vad mamman sagt om honom. Man inledde några umgängen som fungerade jättebra.

Det var en sol placering.

Innan helgen var det bokat umgänge med pappan, sedan ändrades det plötsligt. De skulle nu till mamma istället. De vägrade.
Då ljuger man och säger att de samtidigt skall få träffa pappa under sitt besök hos mamma.
De åker.
Samma kväll, i fredags var den ena på ett kalas och ringer sedan och ber att få bli hämtad tillbaka till familjehemmet, han vill inte vara hos mamma. På söndag får de veta att den andra pojken inte kommer tillbaka. Han skall stanna hemma hos mamma.
Pojken som valde att åka hem  till familjehemmet istället för mamma på fredagen är så glad att han valde just det. Han vill vara kvar och han är livrädd att även han skal flyttas hem.

Igår så klev soc in på hans skola, i hans klass och hämtar honom med våld. Utan förvarning.

Jag hittar inga ord för vad jag skall säga. Känner mig så maktlös, Hur kan det få fortsätta? Varför behandlar man barn och familjehem på det viset? Hur kan de inbilla sig att relationen mellan barnen och mamma blir bättre av att tvinga dem på det viset? Skall de nu förlora pappa en gång till? Vad har de för garantier att mamman håller sig drogfri denna gången? Hon har bara varit ren sedan i våras. Inte ens 1/2 år.
Grabbarna plockas ifrån skolan. Dagen innan den ena skulle göra nationella prov. Handläggaren säger att skolan inte är så viktig i den åldern. Hur tänker man då? Pojkarna är tillräckligt stora för att ha åsikter och tycka och förmedla det men ingen lyssnar. Vad är lagen värd då?

Återigen visar det sig att barnperspektivet är bara ett fint ord på pappret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar