Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

lördag 29 augusti 2015

Frustration som går för långt

I Stockholm är det någon, gissar man , frustrerad som tänder eld på socialkontor. Egentligen är jag lite förvånad över att det inte händer oftare.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/stockholm/socialtjanstkontor-i-tullinge-stangt-efter-brand
I Tullinge har socialtjänsten tvingats flytta ut ur sina lokaler på grund av en brand vid fastigheten. Även Tullinge fritidsgård, Öppna förskolan och Folktandvården i samma hus är drabbade och håller stängt tills vidare.

– Eftersom det har hänt flera gånger så får vi utgå ifrån att det kan hända igen, säger Göran Törnblom, verksamhetschef på socialförvaltningen i Botkyrka.

Det är inte första gången socialtjänsten i Botkyrka blir utsatt. I juli brann det vid samma lokaler i Tullinge och det hölls också en demonstration riktad mot socialtjänsten utanför kommunhuset. Natten mot onsdagen brann det även i Hallunda centrum.

– Det finns skäl att tro att det här hänger ihop med tidigare händelser. Men vi spekulerar inte utan inväntar den polisiära förundersökningen, säger kommunens säkerhetschef Marcus Qvennerstedt i ett pressmeddelande.

Den senaste tiden har det kommit upp flera anonyma lappar vid socialtjänstkontoret i Tullinge där personal uppmanas att ”sluta omhänderta barn på ett felaktigt sätt”. Göran Törnblom uppskattar att man har funnit fyra till fem liknande lappar.

Förra veckan utsattes poliskontoret i Storvreten i Tumba för flera attentat. Även då sattes bildäck i brand och en handgranat exploderade vid en av polisens piketbussar. Botkyrka kommun meddelar emellertid att polisen uppgett att man inte ser något samband mellan förra veckans händelser och bränderna riktade mot socialtjänsten.
 
Och i  Ulricehamn växer pedofilhärvan Den omfattar nu 67 barn
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6242771
Fallet där en 46-årig man från Ulricehamn misstänks för en rad grova sexbrott mot barn växer. På två veckor har antalet offer stigit från 50 till 67 målsägande.
Kammaråklagare Hedvig Lundblad menar att mycket talar för att utredningen kommer att växa ytterligare.
– Det finns det som talar för att det kommer att växa ytterligare. Nu har vi 67 målsägande, vad jag vet om i dagsläget, säger hon.
46-åringen är häktad misstänkt för grovt barnpornografibrott, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och försök till detta. Dessutom är han häktad misstänkt för grovt sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt ofredande.
Det handlar alltså om brott som begåtts via internet och där många av barnen varit i 13, 14 och 15-årsåldern.
enligt kammaråklagare Hedvig Lundblad är det inte är ovanligt att denna typ av mål hela tiden växer. Därför förlängs nu åtalstiden ytterligare.
– Det är ganska vanligt i den här typen av ärenden att man hittar fler och målsägande eller misstänkta målsägande, säger hon.
 
Och i Göteborg har det dykt upp 206 ensamkommande flyktingbarn. På en vecka.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6243324
De kom med jämn ström under dygnet, de vällde in, berättar Bernt Runeberg som är socialnämndens ordförande i Mölndal.
– Man kan ju fundera över om det inte är något större fordon som har transporterat så många på en gång. Det kan inte vara någonting annat helt enkelt. Vi har fjorton platser men vi har gjort dubbelbeläggning. Vi ska även lägga in barn i den stora konferenssalen och vi kommer att öppna en hel förskola här i morgon, säger Bernt Runeberg.
– Det går inte att låta människor ligga på gator och torg vind för våg. Inte när det är unga människor och barn. Vi ska lösa det, så är det bara. Men det krävs resurser, avslutar Bernt Runeberg.

De ensamkommande barnen har inte hunnit registreras. Då det är klart ska de slussas vidare till andra kommuner för boende.
Hittills har det kommit 8 900 asylsökande barn till Sverige i år. Siffran på anländande barn har nästan fyrdubblats på de sista dryga fem åren.
Migrationsverkets Linus Lindqvist poängterar att barnen som kom till Mölndal i veckan är unga.

– En stor grupp av dem var barn mellan 13 och 15 år. Medelåldern för ensamkommande flyktinbarn är ofta mellan 16 och 17 år, säger Linus Lindqvist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar