http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/stodet-till-utsatta-barn-brister_8579818.svd
Varje år kommer det in tusentals polisanmälningar om våld eller sexuella övergrepp mot barn i Sverige. Polisanmälan kan, och borde vara en startpunkt för ett bättre liv. För att det ska bli så är det är viktigt att snabbt erbjuda stöd och behandling, eftersom våld mot ett barn är en allvarlig riskfaktor för både fysisk och psykisk ohälsa.
Men vägen dit är lång för ett utsatt barn, och alltför få når ända fram. Många barn berättar aldrig om sin utsatthet, och alltför få vuxna slår larm när de ser att barn far illa. Barn tvekar att svika den som gjort dem illa, vågar inte eller har inte förmågan att hitta orden som beskriver vad de varit med om. De är rädda för reaktionerna om de berättar – att inte bli tagna på allvar, att inte bli trodda, att mötas av avsky, rädsla eller avståndstagande.
Men de barn som upptäcks, de barn som har modet att berätta, de som slår larm, de får väl hjälp? Nej, det är inte alls säkert. I Rädda Barnens och Linköpings universitets rapport ”Inuti ett Barnahus” har vi granskat de 23 första av de 28 svenska Barnahusen (se faktaruta). Barnahus är utan motstycke den bästa metod vi sett för att möta och fånga upp våldsutsatta barn, men alltför få av de granskade verksamheterna lever i dag upp till definitionen av ett Barnahus.
På ett Barnahus samarbetar myndigheterna kring ett barn som misstänks vara utsatt för brott. Målet är att barnet ska slippa att åka till flera olika lokaler och myndigheter och upprepa sin ofta traumatiska berättelse för många olika personer.
Barnahuset ska vara inrett på ett sådant sätt att barn och tonåringar känner sig trygga och bekväma. De olika myndighetsrepresentanterna samarbetar som ett team med barnets rättigheter i fokus. Barnahus är en helhetslösning som innebär att utredningar ska samordnas och att barn ska få skydd, stöd och behandlingsinsatser på samma ställe.
I dag finns det 28 barnahus i Sverige och de täcker 164 av landets 290 kommuner.
Man avslutar med orden:
Det som blivit tydligt är att Sverige är långt ifrån att leva upp till Barnkonventionens krav på att erbjuda utsatta barn rehabilitering och social återanpassning. Det är oacceptabelt och måste åtgärdas snabbt.
Vi föreslår därför att regeringen tillsätter en utredning med uppgift att klargöra hälso- och sjukvårdens ansvar för våldsutsatta barn. Utredningen bör resultera i tydligt formulerade krav från regeringen om hur landstingen ska bemanna Barnahusen med barnmedicinsk och psykologisk/barnpsykiatrisk kompetens. Den bör använda de Barnahus där barnmedicin och barn- och ungdomspsykiatri finns med i samverkan som modeller.
Vi föreslår också att regeringen inrättar ett nationellt kunskapscentrum för våldsutsatta barn med ansvar för tvärprofessionell kunskapsutveckling och kunskapsspridning.
Och så kritiserar man umgänges rätten
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5664558 den som säger att föräldrar har rätt att träffa sina barn. Barn som de förgripit sig på eller misskött. Barnens rätt att slippa väger lättare.
Det är bara barn som är tillräckligt gamla som får säga ifrån och då bara om någon lyssnar och agerar på det.
Barnperspektivet måste väga tyngst. Det måste blir mer än ett ord på ett papper.
Har jag sagt hela tiden
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar