Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

fredag 18 mars 2011

Hur svårt skall det vara att rätta till när man gjort fel?

Hallands nyheter webbsände ju presskonferensen den försenade presskonferensen.
Det var många som såg den.
Nämnden kunde inte komma fram till ett beslut utan alla journalister satt och väntade en timme tror jag det var.

Utredningen menar att barnen är för sköra att flytta en gång till och föreslår att de skall bo kvar i familjen de bor nu. Tills vidare. Under tiden skall ytterligare en utredning göras. Denna gång runt barnens anknytning till oss, bio mamman samt familjehemmet de bor i nu. De skall också fråga vad barnen själva vill. Den skall vara klar d 13 juni. Först då kan de ta ett beslut.
Under tiden skall vi alltså få träffa oss och enligt utredarna menade de att det skall ske hemma hos oss. Man skall alltså låta barnen biomamma hem utan att få stanna bara för att utreda det uppenbara att barnen redan har sin anknytning hos oss. De var mycket noga med att tala om att vi var väl lämpade och inte hade gjort fel medan förvaltningen hade gjort nästan varje fel som finns i boken (enligt ordförande i en artikel)

Redan igår lade ett flertal tidningar ut beskedet.

http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1153649-inget-beslut-fran-socialnamnden Utredarna menade alltså att barnen skulle bo kvar där de var. Men istället för att gå på den linjen verkade ett flertal frågat vad barnen ville och det framkom inte tydligt nog. I tre månader har man alltså utrett runt barnen men glömt det viktigaste att ta reda på vad de som skall leva med konsekvenserna av beslutet vill. Vi hade inte gjort fel och barnen har farit illa.
De har anpassat sig till det hem de bor nu. Men vad har de för val (min kommentar)

Sedan menade de att barnen var för sköra att flyttas en gång till men då har de inte förstått något. Det blir inte en flytt på det sättet utan något de väntat på i ett och ett halvt år. Något som är behövligt för att skall kunna böja en läkande process över huvudet taget. Först då kan de börja lägga allt detta bakom sig och börja bearbeta.

http://www.bt.se/nyheter/mark/fosterbarnen-kvar-hos-nya-fosterforaldrarna(2415607).gm
Talar de också om att barnen blir kvar där de är tills vidare.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=2894&artikel=4407119
Ordförande säger i radion i en intervju som även sändes i Skaraborg att omplaceringen var fel och vi är lämpliga. Ordförande menar att det på sikt är troligt att barnen kommer att flyttas hem till oss igen att det är självklart att barn borde må bäst där de växt upp.

Även bloggarna är igång igen
http://cattasbubbla.se/2011/03/17/marksbarnen-ar-inga-trasdockor/ som skriver om att barn inte är trasdockor som flyttas runt hur som helst utan att fara illa.

http://norah4you.wordpress.com/2011/03/17/nu-bryter-marks-kommun-mot-grundlagen-igen/
en tjej som bloggar om hur
Mark bryter mot grundlagen där det står att Det allmänna ska motverka diskriminering av människor på grund av ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person.
Hon lyfter en ledare i GP
http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.575343-barndomen-gar-ej-i-repris
en ledare som är ”vass” och huvudet på spiken.

Sedan går vi vidare till dagens skörd
http://www.bt.se/nyheter/mark/fosterbarn-blir-kvar-hos-nya-familjen-sa-lange-(2415790).gm
Man påstår nu att barnen är för sköra att flyttas en gång till. Menar de att man alltså förstört dem så mycket för att det skall vara möjligt att rätta till? Förstår de inte att en hemflytt skulle vara en läkedom i sig?
Att de mår så dåligt av separationen ifrån oss så att de inte kan flytta tillbaka dem av den anledningen. Är det någon som får ihop det? Ordfröande slår fast även här att de aldrig skulle flyttats ifrån oss från första början. Och vi är lämpliga.
Anita Lomander menar ändå att det fanns skäl då även om det inte skulle ha gått till på det sättet. Var har hon varit den sista tiden? Hur kan hon ha så fullständigt annan åsikt än ordförande? Det fanns ju inga skäl och det skulle inte ha hänt.

De menar att under utredningen det nödvändigt att de får vara hos den familj som de har bäst anknytning till idag men Han avslutar med orden: – Den goda anknytningen som barnen byggde upp hos fosterfamiljen under sina första år har hjälpt dem att överleva alla separationer, säger Hermansson
Det får jag heller inte att gå ihop.
Om det är deras anknytning till oss som gör att de klarar av allt det de tvingats gå igenom så borde de väl klara av att flytta hem till oss igen.
Alla som har det minsta hum om anknytning förstår att eftersom barnen bott hos oss under alla de år den grundläggande anknytningen skedde så är det där de har sin anknytning. Ändå menar man att det bästa just nu är att barnen stannar där de har sin anknytning nu. Men de har mer anknytning till oss än familjen de bor i idag trots att det gått 1 ½ år.

I GP var det också en artikel
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.575344-fosterbarnen-far-inte-atervanda Förstår du om fosterföräldrarna känner sig besvikna när de inte får tillbaka trots att det visar sig att beslutet var felaktigt och att barnen mådde bra hos dem?
– Ja, jag har full förståelse för det. Men jag tycker inte att de ska ge upp hoppet.
Även barnens biologiska mamma har begärt att få vårdnaden om barnen. Det har dock avslagits.
OK vi skall inte ge upp men kommer vi att orka och vad blir konsekvenserna för oss, vår son och framför allt för barnen? Ju längre tid ju större sår och ju svårare att reparera.

Redan igår kväll var det på TV4 Borås och det ligger nu på webben http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_boras?title=barnen_far_inte_komma_hem&videoid=1442619
Flera bekräftade att det var många på presskonferensen och journalisterna var upprörda. En jag talade med beskrev att sig själv vara så arg att hon nästan fick blodstörtning.

Även västnytt hade reportage http://svt.se/2.34007/1.2364433/inget_beslut_i_dag_om_markbarnens_framtid?lid=puff_2364433&lpos=rubrik där säger Hermansson att alla fel som kunde göras gjordes.

Även Nya Lidköpingstidningen hade en artikel i pappersbilagan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar