Det kanske är en liten förklaring till varför kvinnliga interner så pass mycket äldre än manliga när de hamnar i fängelse första gången. Fick flickor hjälp på ett tidigt stadium kanske färre av dem skulle hamna i fängelse. Bara en lös tanke (Fick den av en kompis)
Det ligger nog en hel del i det.
Fick se ett annat inlägg.
http://www.gp.se/nyheter/ledare/ledarkronika/1.2505164-maria-haldesten-barns-dod-bor-utredas-battre
I förebyggande syfte införs en särskild lag om att noga utreda barns dödfall efter brott. Tanken är att utredningarna skall ge vägledning åt myndigheterna. Men nu visar Statskontorets slutrapport att Lex Bobby inte har haft någon effekt alls.
Hur kunde en så viktig lag blir tandlös? Dels är Lex Bobby för snäv, dels har Socialstyrelsen tillämpat den för strikt, konstaterar Statskontoret. Chefsjurist Johan Sørensson riktar kritik mot att Socialstyrelsen inte intervjuat inblandade verksamheter, som socialtjänst och skola, och inte heller anlitat rätt kompetens.
Hur har Socialstyrelsen medvetet kunnat välja bort att prata med de myndigheter som varit involverade i ärendena innan dödsfallen inträffade? Det är fullkomligt med tanke på att syftet med lagen är att upptäcka revor i samhällets skyddsnät så att de kan repareras.Som sagt, jag känner mig tjatig. Vad hjälper det med lagar eller lex vad de nu heter om de inte måste följas? Om det inte blir konsekvenesr då man gör fel? Skall bli intressant att se hur den nya ministern tacklar frågorna.
Den brutala sanningen bakom fallet Bobby var ju, som i så många falla av barnmisshandel, att dödsfall kanske hade kunnat förhindras om bara ansvariga inom skola, socialtjänst med mera agerat med större kraft utifrån de misstankar som fanns.
Den brutala sanningen är att innan dräpta barn begravs under jord har de inte sällan blivit begravda, i värsta fall bortglömda, under pappershögar på kommunala socialkontor.
Dessa brister har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gång på gång påtalat i samband med tillsyn, bland annat i Göteborg och en rad andra västsvenska kommuner.
I Lundby förklarade socialsekreterare att SDN ansåg att budgetdisciplin var viktigare än att följa lagen. Förklaringen känns igen från förskolans och skolans värld. Budget sätts före barns rätt. Då är risken stor att barn inte blir sedda i tid och att misstankar om att barn far illa inte förs vidare.
Statskontoret föreslår nu att ansvaret för dödsfallsutredningar överförs till IVO. Det förefaller logiskt eftersom myndigheten redan har betydande erfarenhet på området. Men oavsett vilken myndighet som gör utredningar är det viktigt att de blir djuplodande nog. Att inkludera forskare i teamen är en god idé. Vidare måste resultaten nå ut. Lex Bobby för viktig för att slarvas bort!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar