http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5773913
I Sverige drabbas varje år drygt 600 barn av att en förälder plötsligt dör. Det handlar om självmord, våld och olyckor och ofta är det väldigt unga barn som drabbas. Kartläggningen som gjorts visar att det saknas rutiner för hur dess barn ska tas omhand i den akuta situationen. Ingela Heimann ansvarar för kartläggningen i Västra Götaland:
– Det man kan säga är att det finns i de flesta organisationer inga specifika rutiner för det här, men det finns många som gör väldigt bra insatser ändå. Men då gör man det utan att det finns överenskommelser, utan rutiner, säger Ingela Heimann.
Ingela Heimann har en tydlig bild av vad orsaken är till att situationen ser ut som den gör:
– Den springande punkten är att vi inte räknar in barn som anhöriga, alltså i begreppet. När någonting sådanthär händer så måste man alltid fråga "Finns det barn? Vem tar hand om dem? Vem ansvarar för det?"
Alla inblandade verksamheter efterlyser någon form av rutin och tydlig ansvarsfördelning, men ändå görs många bra saker av enskilda individerDet är samma sak som drabbar barn som tas som "våra" små. hur skulle de förstå? Frågan är bara varför man inte förstår att det är likadant vad gäller dessa barn. Anknytningspersonerna behöver inte dö för att försvinna men det är lika obegripligt och lika skadligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar