T.ex får nu
Bara de med socionomexamen och tillräcklig erfarenhet får ta ställning till behov av socialtjänstens insatser för barn och unga.
Socialutskottet 2013/14:2 Beslut 17 december
Frågan är bara hur många utan socionom examen som jobbar som socionom och vem som bestämmer vem som har tillräcklig erfarenhet och vad tillräcklig erfarenhet innebär.
Vet att då det brakade i Mark var det rätt många som inte hade rätt utbildning.
Vad gäller lagarna så kan den som vill fördjupa sig mer kan gå in och läsa själv på http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201314/SoU2/ Men där står det:
Det införs krav på behörighet för att få utföra vissa uppgifter inom den sociala barn- och ungdomsvården. Socialnämnden ska använda handläggare som har svensk socionomexamen eller annan relevant examen på grundnivå i högskolan eller som har en erkänd utländsk utbildning. Denna ändring ska börja gälla den 1 juli 2014 i stället för den 1 januari 2014 som regeringen föreslagit. Detta för att Socialstyrelsen ska hinna förbereda genomförandet. Övriga lagändringar börjar gälla den 1 januari 2014. Riksdagen sa i huvudsak till regeringens förslag.Det gäller alltså inte förrän 1 juni för att socialstyrelösen skall hinna förbereda, viktigare tycker jag är väl att komunerna hinner förbereda. Det blir väl någon nödlösing som vanligt att alla tillåts göra utredningar och någon utbildad får sätta sin kråka på. Men det borde ju också vara kopplat till ansvar för det man skriver på så det kan bli lite lurigt. Men fortsätter det som idag där chefen, nu en utbildad socionom, är ansvarig och ingen sedan eftersom det inte är kopplat till några konsekvenser då man gör fel så förändrar det inget.
Sedan ännu en kommun som får kritik för långa handläggningstider. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=5745746
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar