Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

fredag 8 juli 2011

Utredningar med brist på fakta

Återigen har dåliga utredningar och personliga åsikter medfört att barn fråntas sina föräldrar utan grund. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13293813.ab ett av deras barn blev sjukt och de anklagades för misshandel. Allt byggde på en utredning av en handläggares åsikt. Handläggaren ansåg att barnen var misshandlade men tösen hade vattenskalle. Det tog över 50 dagar för dem att få upprättelse och få hem barnen. Mamman bloggar http://treunderverk.blogg.se/ om sina upplevelser.

Idag har jag skrivit en debattartikel i GP DEn lyfter just det problemet. http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.670296-det-maste-bli-slut-pa-oseriosa-utredningar
Det måste bli slut på oseriösa utredningar.
Faktarutan, har inte jag skrivit. Problemet med utredningar som bygger på annat än fakta har länge varit känt men ingen gör något.

Hittade sedan ett par inlägg jag itne lagt ut innan. Ett inslag på västnytt http://svt.se/2.34007/1.2471972/beslut_om_fosterbarn_i_mark_overklagas?lid=puff_2471972&lpos=rubrik

Det fanns även ett på tv4 Borås http://www.nyheterna.se/2.20866


Även en artikel i GP http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.668442-namnden-i-mark-overklagar-om-fosterbarnen
I intervjun säger man:
-Vi anser att socialtjänstlagen som domen bygger på borde ändras. De starka band som barn knyter med vuxna under sin uppväxt borde väga lika tungt som de biologiska.

Även Markbladet hade med två artiklar i onsdags www.markbladet.se v 27 sid 14 och 15.

1 kommentar:

  1. Förvaltningslagen talar tydligt om hur en utredning ska bedrivas och skrivas, tråkigt bara att så följer lagen där. Jag har själv sett skrämmande exempel på socialutredningar som varit allt annat än sakliga och objektiva. Det är också vanligt att när utredaren skriver sin rekommendation till nämnden så finns det ingen egentlig grund i utredningen utan man undrar vad han/hon baserar sin slutsats på. En bra utredning tar upp fakta och varifrån uppgifterna kommer. Den tar fram det som både talar för och emot den som utreds och det ska vara lätt att förstå föreslagen åtgärd. Det här är ett område som det borde tittas närmare på och se till att utredare kan sin sak. Allt skvaller, rykten och egna tyckanden ska vara bannlysta i utredningen. Det är endast i samband med rekommenderad åtgärd som utredarens åsikt ska komma fram och då ska den kunna motiveras utifrån de uppgifter som kommit fram i utredningen.

    SvaraRadera