Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

tisdag 26 juli 2011

Lite blandat

Det var igår en artikel runt att ordförande nu vill häva delegeringen runt det ärendet med de tre barn som hämtades i skolan. http://www.bt.se/nyheter/mark/tvist-om-beslutsratt-om-barnen(2874267).gm
Per Olov säger :
– Det här är det mest misskötta ärendet av alla som vi fått kritik för, och jag känner att hela nämnden måste få insyn eftersom det är vi som är ytterst ansvariga.
Näst vårat, ja.
Ändå går det månad efter månad och de fortsätter att hantera det lika illa. Utredningen börjar med att de vare sig träffat familjen, barnen eller varit hemma hos dem ändå gör de bedömningen att familjen lever i missär. Ingen av de som familjen umgås med eller som känner dem har hörts. De enda som hörs är personer som råkar vara familj men som de inte har någon kontakt med. Dokument som backar familjen försvinner.
Man anmäler dem för misshandel till polisen som för andra gången nu lagt ner utredningen i alla punkter ändå får mamman inte träffa barnen. Inte heller tala med dem i telefon. Inte ens då dottern fyller år får de skicka något eller tala med barnen. Däremot får de som ligger bakom anmälan skicka brev m.m. Pappan får tillsist efter nio veckor tala med barnen om han går till grannen och ringer. Men mamman nekas. Hon anklagas för att dricka, ta tabletter och skall hela tiden bevisa att det inte är så som de påstår.

Sedan var det en notis till i BT. Den ligger inte på nätet. En personal på ett gruppboende reagerar över arbetssituationen på ett gruppboende. Hon har jobbat där i två år och flera gånger reagerat över arbetssituationen. Hon är både skyddsombud och fackligt ombud. Nu anmäls hon och anklagas för att vara bråkmakare. Den tillförordnade socialchefen säger att det finns grund för påståendet?
Jag har ingen aning om hur det är i det fallet men det är inte utan att det känns igen. Vi påpekade att det var något som inte stämde och då var det vi som anklagades för att vara bråkmakare.

I dagens GT är det också en artikel runt att socialstyrelsen avslutade ärendet.
Det är klart att jag är både frustrerad och arg och ledsen över att det inte blir några konsekvenser och det handlar ju inte om att jag på något sätt vill sätta dit Mark utan att jag vill att granskningen skall fungera som den är tänkt.
Inge orkar anmäla om det inte blir konsekvenser i de enskilda ärendena och som sagt om det inte blev konsekvenser nu vad skall då till?
Var är rättsäkerheten för den enskilde och vad betyder den enskilda medborgaren i statens ögon?
Känslan man sänder ut är: INGENTING.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar