Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

måndag 25 juli 2011

Det oroar mig

I gårdagens Borås tidning var det en artikel runt socialstyrelsen avslutande av ärendet. http://www.bt.se/nyheter/mark/socialstyrelsen-avslutar-granskning(2873367).gm
De frågade mig vad jag tyckte och jag tycker att det är vansinne. Hur kan det tillåtas vara så att det först skall ta nästan två år sedan händer inget i de enskilda ärendena.

Jag förstår inte logiken.
Först utsätta man för ett trauma utan dess like, sedan manglas det och man anklagas för än det ena än det andra.
De får grav kritik inte bara en gång utan 3, 4, 5 gånger.
Sedan erkänner de efter mycket om och men att de gjort fel. De tvingas ändra rutiner och annat men inte frivilligt utan under högljudda protester.
Inte går det fort och de får kritik under hela vägen.
Nu avslutas ärendet med hänvisning till att det skall upp i rätt. För ett tag sedan frågade jag hur de skulle hantera det och handläggren Mikael T sa att det var två delar. Den ena handlade om vad de gjort bakåt och den andra vad som händer framåt. Hur det hanteras framåt har de jobbat med men det bakåt blev det ingenting av. Inte ens konskvenser.
Jag frågade ansvarig handläggare på socialstyrelsen hur man gör nu så sa han att det nu var upp till alla drabbade att stämma kommunen för alla fel de gjort.
De drabbade skall återigen ta på sig kampen för rättvisa och upprättelse samtidigt som förvaltningen gömmer sig bakom att socialstyrelsen nu gett dem OK. Men läser man beslutet så finns det fortfarande kritik.

Sedan är det ju så att dessa instanser granskar olika saker. Man kan säga att socialstyrelsen granskar hur de gjort medan rätten granskar varför de gjort. Rätten granskar inte hur underlag kommit till eller på vilka grunder man gjort utredningarna utan de tar ställning till sakfrågan på ett underlag som kanske inte är som det skall. Det som borde till är kanske en granskning av om det överhuvudet taget skulle ha gjorts.

Det finns idag bara en som granskar utredningar kritiskt.
Det han sett hitintills är något av det värsta han sett under sina år.
Han slutar snart och ingen tar över.
Det oroar mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar