I GP stod det en ledare härom dagen
http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.2311187-lyssna-pa-barnen
I organisationen Bris, Barns rätt i samhället, aktuella rapport till FN:s kommitté för barns rättigheter framgår det att barn som är i kontakt med myndigheter sällan får möjlighet att uttrycka sina åsikter. Ungas åsikter och känslor blir, när de tillåts komma fram, inte heller tagna på allvar. Brisrapporten slår fast att svenska barns rättigheter att komma till tals i kontakter med myndigheter i Sverige är starkt begränsade.
I ett pressmeddelande säger Kattis Ahlström, Bris generalsekreterare: "Många barn och unga som mår dåligt hamnar mellan stolarna. Till Bris kommer berättelser från barn som bollas runt, som känner sig maktlösa, eller som inte blivit bemötta på ett adekvat och professionellt sätt".
Så får det naturligtvis inte se ut. Att barn inte blir lyssnade på när de är som mest utsatta är ett stort svek från samhällets sida.
Bris lägger fram en rad förslag som de menar leder till att Sverige på ett bättre sätt skulle leva upp till konventionen om barnets rättigheter. Däribland att Barnombudsmannen ges behörighet att utreda individuella klagomål och att regeringen säkerställer ett likvärdigt stöd för alla barn i hela Sverige.
Förutom de rent konkreta åtgärderna måste det dock ske en attitydförändring gentemot barn från myndighetshåll. I vårdnadstvister är det till exempel barnet som måste få stå i fokus och bli lyssnad på och inte föräldrarna, hur högljudda dessa än må vara. Likadant när barn omhändertas enligt LVU eller på annat sätt kommer i kontakt med myndigheterna.
Barn måste tas på allvar och få den hjälp och stöd de behöver. Annars är risken stor att de slutar som trasiga vuxna.
Kan bara hålla med. Barn måste höras men min åsikt är att de inte hörs eftersom det går eftersom lagen att barn skall höras inte är kopplade till några konsekvenser vilket innebär att inge händer då man låter bli.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar