De utsatta barnen är en viktig grupp för moderaterna. De måste synliggöras och ansvaret för dem måste tydliggöras. Därför har vi under en längre tid arbetat med frågorna kring utsatta barn. Detta arbete har mynnat ut i rapporten "Välfärdspolitik som förbättrar barns uppväxtvillkor". Rapporten har fokuserat på fyra områden: förskolan, barn som far illa, barnvänliga miljöer och barn som växer upp i utanförskap. Skälen till att barn kan vara utsatta är många och i de allra flesta fallen handlar det om föräldrarnas utanförskap som sedan påverkar barnen.Har inte tagit med allt men det lät ju bra. Ändå vet jag att bl.a Moderaterna är anledning till att barnkonventionen inte är lag. Sedan finns det de som vill använda barnkonventionen på fel sätt.
Arbetsgruppen lämnar också flera förslag för en ökad professionalisering av socialtjänsten. Föräldrars arbetslöshet och utbildningsnivå är två faktorer som forskningen visat har stor betydelse för barnen, egentligen inget nytt. De socioekonomiska faktorerna har fått allt större betydelse i Sverige och spiller ofta över på skolresultaten. Det är därför av största vikt att vi skapar förutsättningar och ger stöd till dessa barn. Här har skolan en viktig uppgift. Forskningen är samstämmigt överens om att fullgången skola med betyg ökar förutsättningarna att bryta barn och ungdomars utsatthet. Att bli sedd och att få kunskaper är alltså ett framgångsrecept. Därför har den här regeringen gjort stora åtgärdspaket för att barn med behov extra stöd ska synliggöras.
Att socialt utsatta barn placeras i fosterfamiljer och på institutioner för att de har det svårt hemma och inte får det bättre utan ibland ännu sämre är helt oacceptabelt. När det gäller barn i familjehem har regeringen gett socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en modell för att bättre följa upp och lyssna på barnen i familjehem i syfte att låta dem förmedla sina upplevelser om sin vistelse i familjehemmet.
De flesta frågor som rör barn tar i första hand sin utgångspunkt i ett föräldraansvar men det finns också ett gemensamt ansvar för de barn som befinner sig i utsatthet. De utsatta barnen måste tas på allvar.
Fel peka på barnkonventionen som straff
I en replik på vår artikel gällande avkriminalisering av narkotikabruket ifrågasätter en brokig skara skribenter vår tolkning av ordet humanism samtidigt som man förordar fortsatt repression och hårda straff (Brännpunkt 28/5). Vår tolkning är glasklar: vi ser missbrukare som individer i behov av vård där artikelförfattarna ser knarkare som bör låsas in, skriver representanter från Miljöpartiet.
Nyligen beslutade Miljöpartiet på sin kongress att vad gäller narkotikapolitik “ändra fokus från straff till vård”. Det visar sig nämligen att kriminaliseringen av det enskilda bruket varken minskat tillgången till narkotika eller minskat det tunga narkotikamissbruket. Flera länder i Europa har redan översatt detta i praktik och lagför inte längre narkotikabruket och i Sverige har domstolarna redan börjat frångå hårda straff för narkotikainnehav.
Sedan 2000 har nämligen antalet lagförda för ringa narkotikabrott fördubblats och årligen tvingas 35 000 svenskar till integritetskränkande urinprovtagningar (BRÅ 2009), många gånger under tvång, med hjälp av urinkatetrar. Idag har 17 procent av svenska gymnasiestudenter testat narkotika (CAN 2012). I lagens ögon är således närmare var femte svensk gymnasieelev kriminell. Samtidigt ser vi en fördubbling av det tunga narkotikamissbruket och aldrig förr har så många dött som resultat av sitt missbruk (EMCDDA 2010).
Lyckat? Humant? Svaret är givetvis nej!
Ändå fortsätter förbudsivrare runt landet att försöka hitta nya lösningar på hur man kan straffa och låsa in fler svenskar. Artikelförfattarna vill att Barnkonventionen artikel 33 ska ligga till grund för en fortsatt repressiv narkotikapolitik. Vi välkomnar att Barnkonventionen skrivs in i lagen. Sverige är bland ett fåtal länder väst som än inte gjort detta. Men att utnyttja Barnkonventionen som argument för att fortsätta straffa brukare slår fel. Dessutom skyddar svensk lag redan barn från konsekvenserna av såväl narkotika som alkoholbruk genom socialtjänstlagen och lagen om vård för unga (LVU). Avkriminalisering av narkotikabruket ändrar inte på dessa lagar och innebär således inte att vi ger upp på barnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar