Allt blir ju lite knöligare då man inte är hemma. Vi fick även ett mysuigt samtal.
Fick en länk till ett program runt familjehem.
Tendens Programmet är ca 30 minuter. Skitbra och är värt att lyssna på hela. De talar om bristen på familjehem, bristen av samma vård samma regler över hela Sverige. Bilden av familjehem och det vi gör. Vilken stöttning de får m.m.
Det av slutas med en intervju med Eva Lena Edholm som skrivit en magisteruppsats runt familjehem och stödet. Hon lyfter det faktum att placeringar genom organisationer kostar mycket mycket mer samtidigt som man inte har några garantier för hur vården kommer att skötas. Man förlorar även insynen.
Hur familjehem i hennes undersökning talar om hur de nekas rätten att kontakta kommunen direkt att alla kontakter skall gå igenom organisationen. Familjehemmen förlorar på så sätt information och direkt kontakt.
Hur organisationerna ändå växer med löften om saker som familjehemmen efterlyser som stöd, högre arvoden, avlastning, kurser, utbildning, saker som kommunerna borde kunna ge själva.
Problemet är bara att kommunerna har för dåligt med personal, de har för hög belastning på den personal som finns så de vare sig hinner eller orkar bygga upp en egen organisation som fungerar utan organisationerna blir en livboj som tillsist urholkar kommunens ekonomi.
Hittade även en artikel runt striden om mänskliga rättigheter.
Sverige borde underteckna FN:s konventioner om mänskliga rättigheter fullt ut, tycker de rödgröna Men regeringen säger nej.
- Ni behandlar mänskliga rättigheter som ett smörgåsbord. Ni är rädda för att synliggöra de problem som också finns i Sverige när det gäller sociala rättigheter, kritiserade Vänsterpartiets Hans Linde.
FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter – den så kallade ESK-konventionen – innehåller rättigheter som rör grundläggande behov. Rätten till arbete, rätten till en tillfredsställande levnadsstandard och rätten till utbildning är några av de viktigaste punkterna.
2008 antog FN:s generalförsamling enhälligt ett tilläggsprotokoll till ESK-konventionen, som handlar om enskild klagorätt. I korthet kan man säga att tilläggsprotokollet ger individer klagorätt gentemot sina regeringar, när dessa inte svarar upp till sina åtaganden enligt ESK-konventionen.
Sverige röstade också för tilläggskonventionen, men angav en röstförklaring där man framhöll att enskild klagorätt kanske inte är det bästa sättet att främja ekonomiska, kulturella och sociala rättigheter. Den svenska regeringen har inte undertecknat eller ratificerat tilläggsprotokollet.
Nu har riksdagen beslutat att Sverige står fast vid sin syn och att det inte är aktuellt att underteckna protokollet. Motivet är bland annat att ESK-rättigheternas karaktär ofta gör det svårt att med precision ange när en kränkning ska ha begåtts.
Men denna åsikt delas inte av oppositionen. I en gemensam reservation har S, V och MP markera mot att Sverige inte vill underteckna protokollet.
- Mänskliga rättigheter måste ses som en helhet. Man kan inte rycka ut en del och säga att man inte vill ha vissa rättigheter, säger Hans Linde.Konstigt att man skriver på något och sedan bara plockar ur de bitarna man vill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar