http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6268994
Nu görs försök med att ge cancersjuka barn cellgiftsbehandling i hemmet. Tanken är att minska tiden på sjukhus, som kan vara påfrestande för barnen och familjerna.
Tvåriga Louise Tyndal Från Ekerö utanför Stockholm kommer att bli den första patienten som provar på.– Ja, jag har förstått det så. Nu har vi ganska mycket erfarenhet av hemsjukvård, men inte just det här med cellgifter, så ja, där blir vi nog först, berättar hennes mamma Emelie Tyndal.
Tvååriga Louise Tyndal fick leukemi för drygt ett år sedan och har tillbringat väldigt mycket tid på sjukhus.
Det har slitit på familjen, och därför är de glada att nu kunna få pröva cellgiftsbehandling hemma
– Vi tycker att när barnet får cancer bör familjen få ha ett så normalt liv som möjligt, säger Arja Harila Saari är sektionschef för barncancervården på Karolinska.
Hon säger att det i första skedet handlar det om enstaka patienter, och en sorts cellgifter, eller cytostatika som det heter på fackspråk, som utgör en liten del av hela behandlingsprogrammet.
I dagsläget får mellan 30 och 40 procent av barncancerpatienterna i Stockholm hemsjukvård i någon form, men det skulle kunna vara betydligt fler.
– I någon fas av behandlingen så tror jag att kanske 70 procent av patienterna skulle kunna använda någon form av hemsjukvård, säger Arja Harila Saari.
En till som skall ut efter att ha varit här länge. Migrationsverket tror inte på att han är 16 år.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/paflykt/article21537934.ab
HUDIKSVALL. Migrationsverket anser att 16-årige Eid Mohammed ljuger om sin ålder och vill utvisa honom till Afghanistan.Trots att den åldersbestämning som gjorts anses ovetenskaplig och att andra intyg från specialistläkare stärker pojkens version.– De här barnen är helt utlämnade och rättslösa, säger fosterpappan Pär Mårtensson.
Familjen tycker inte att han fått en riktig bedömning. Metoden att fastställa ålder enbart med hjälp av käkröntgen har fått hård kritik av läkare som anser att den är alltför osäker.I den senaste ansökan hade ansökan därför kompletterats med intyg från bland annat en barnläkare, psykolog och skolan samt ett utlåtande från en odontolog, som är specialist på tänder.– Dokumenten styrker Eids version men det ansågs ändå inte vara ett tillräckligt skäl för att lyfta ärendet, säger Ing-Mari.Migrationsöverdomstolen bemötte inte med ett ord de nya intygen när de avslog ansökan om prövning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar