http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6272833
Unga hemlösa i Danmark blir allt fler. I dag är var tredje hemlös mellan 18-29 år, enligt en ny rapport från nationella centret för välfärd i Köpenhamn
Men den här gruppen är svår att nå eftersom de ofta inte ser sig själva som hemlösa.
– Bilden jag hade av hemlösa är en som ligger på en bänk med en whiskyflaska under armen. Det är inte så man tänker på sig själv överhuvudtaget, säger Julie som är en av många hemlösa i Köpenhamn.
Bilden av en hemlös som sover på en bänk med en whiskyflaska under armen är inte något 18-åriga Julie kan känna igen sig i. Men hon har inte någon permanent bostad utan är utelämnad till högst tillfälliga boenden, det är det som gör att man räknas som hemlös i statistiken.
Julie stod utan ett eget hem när hennes mamma flyttade till en mindre lägenhet och då blev varje dag en kamp, berättar hon.
– Var dag var en kamp för att jag inte visste var jag skulle bo, jag visste inte vad jag skulle göra. Det var mycket förvirrande.
Hennes historia kan man ta del av på Kofoeds skolas hemsida.
Skolan är ett av de ställen runt om i Danmark där unga kan få hjälp till självhjälp för att ta sig ur sin utsatta situation. Många unga danskar är i dag i Julies situation.
Mellan 2009 och 2015 fördubblades antalet unga hemlösa. Den nya kartläggningen visar att det i Danmark nu finns nästan 1 200 unga utan egen bostad. Men de flesta sover inte på gatan utan tillfälligt hos vänner och släktingar.
Det här är en alarmerande utveckling, säger Lars Benjaminsen, forskaren bakom kartläggningen. Han menar att den största anledningen till ökningen är bristen på billiga bostäder:
– Den alltmer pressade bostadsmarknaden drabbar unga som är socialt utsatta extra hårt och denna utveckling ser vi ju i många länder i väst, säger han.
Kartläggningen visar dessutom att nästan 80 procent av de unga hemlösa antingen har någon typ av psykisk sjukdom, missbruksproblem eller både och.
Om man inte får stopp på den här onda spiralen så kommer den accelerera och få allvarliga konsekvenser, både för de unga och för samhället i stort, menar Lars Benjaminsen:
– De här unga kan hamna så långt utanför samhället att de problem de får kan komma att påverka dem långt upp i deras vuxna liv, säger han.
I Sverige presenterade socialstyrelsen senast 2011 en stor rapport om bostadslöshet: "Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden 2011". Då var i hela landet 34 000 personer bostadslösa och 21 % av dessa var mellan 18-26 år. Det vill säga två av tio bostadslösa, eller omkring 7 000 personer, var unga utan egen bostad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar