http://evalenaedholm.se/blogg/2014/05/vad-ar-det-som-gor-att-anknytning-till-biologiska-foraldrar-anses-battre-an-anknytning-till-psykologiska-foraldrar-det-ar-namligen-inte-sant/
”När ett barn placeras i familjehemsvård ska nämnden arbeta för att barnet ska kunna återförenas med föräldrarna. Men när en utredning visar att föräldern uppvisar sådana brister i sin omsorg för barnet att det kan utgöra en bestående fara för barnets hälsa och utveckling och om umgänget med barnet inte har fungerat, så kan en vårdnadsöverflyttning starkt övervägas. I en sådan utredning bedöms också familjehemmets relation till barnet, kan de tillgodose barnets behov och är familjehemmet är beredd se till barnets behov av kontakt med föräldrarna?
Barnets perspektiv är också viktigt för utredningen;
Har barnet en stark anknytning till familjehemmet, kompisar, skola och omgivningen. Om barnet anses vara mogen nog, ska utredningen också ta hänsyn till barnets åsikt.”
Socialstyrelsen (art. 2006-101-6)
Jag undrar vad det är som gör att socialnämnder inte följer de riktlinjer och lagar som faktiskt finns?
Vad är det som gör att anknytning till biologiska föräldrar anses bättre än anknytning till psykologiska föräldrar, det är nämligen inte sant utan det placerade barnet utsätts för ännu en separation.
Jag hoppas att du inte tror att jag är emot att barn får återvända till sin ursprungsfamilj, det jag menar är att barnets perspektiv behöver väga tyngre än de biologiska föräldrarnas behov. Jag önskar att alla vuxna som barnet anknutit till ska ses som en rikedom och uppmuntras. Sker det en hemflytt, då ska socialtjänsten göra sitt allra bästa för att kontakten mellan barnet och familjehemmet får möjlighet att fortsätta så länge som barnet behöver dem, vilket oftast är mycket längre än vad barnet själv tror.
Sedan ännu en kommun som får kritik. http://norrahalland.se/ifo-far-ny-kritik/ NU är det Kungsbacka.
IVO konstaterar att socialtjänsten gjorde skyddsbedömning runt flickan i samband med anmälan.
”Däremot har det tagit två månader innan beslut om att inte inleda utredning fattats”, skriver IVO.
Beslut ska fattas inom 14 dagar efter att anmälan kommit in och därför riktar myndigheten nu kritik mot nämnden för Individ- och familjeomsorg.
Ja på två månader hinner ett barn i värsta fall att dö .
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar