Unga med neuropsykiatriska funktionshinder ska inte tvångsvårdas om deras beteende beror på diagnosen. Men hur efterlevs den nya rättspraxisen?
I Kaliber idag ska vi berätta om några dokument som helt vänt upp och ner på tvångsvårdssystemet – utan att någon tycks ha märkt det.
De konstaterar att
Av 339 tvångsplacerade ungdomar har 117 neuropsykiatriska diganoser. Mer än var tredje ungdom som hamnat på institutionerna har sådana diagnoser som tas upp i domarna från Regeringsrätten.
Det skulle vara väldigt intressant att se de siffrorna från 2012 eller 2013.
Det var 2010 men jag slår vad om att det är likadant idag om de skulle granska.
http://www.sydsvenskan.se/lund/dottern-sattes-i-isolering/
På eftermiddagen den 24 januari i år hämtas flickan från skolan av flera poliser och en socialsekreterare. Hon är då tolv år gammal och ska till ungdomshem i Göteborg, 278 kilometer från hembyn. Beslutet om omedelbart omhändertagande enligt Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, är formellt fattat av Lunds socialnämnd, efter förslag från en socialsekreterare.
– Jag satt i personalrummet på skolan. Jag hade inte gjort något dumt. Polisen kom och sa att vi skulle till Göteborg. De satte på mig handbojor och drog ut mig. Jag försökte komma loss, berättar flickan.
Mamma och pappa är där. De har fått besked från socialförvaltningen om att de ska komma till skolan och ta med kläder till flcikan. Mamman tror att hon ska följa med.
Föräldrarna har ingen aning om vilken typ av placering som väntar deras dotter. De hade ringt en socialsekreterare sent kvällen innan och ropat på hjälp på telefonsvararen. De senaste fyra månaderna har varit fyllda av läkarbesök, skolmöten, samtal med en frustrerad och ledsen flicka och hämtningar av polis.
Hon hade inget gjort utan enda anledningen var att hon har autism och ibland självskade beteende. Familjen hade bett om hjälp men inte den sortens. Familjen överklagade och
Beslutet från Förvaltningsrätten är tydligt och vilar på ett Regeringsrättsprejudikat från 2010. Personer med funktionshinder ska inte LVU-vårdas om deras beteende i huvudsak är att betrakta som symtom på den psykiska funktionsnedsättningen. Förvaltningsrätten slår fast att flickans beteende är just det och skriver: ”därmed inte sådant socialt beteende som avses i LVU”. Rätten påpekar också att föreståndarna på Björkbacken tycker att flickan ska ha möjlighet till kontakt med andra flickor i samma ålder och att ägna sig åt fritidsaktiviteter.
De säger att de aldrig mer kommer att begära hjälp av socialen. Jag förstår dem.
Och varför gör man så här? jo därför att lagen inte är kopplad till några konsekvenser. Det händer inget då myndigheter bryter lagen.
Det händer fortfarande trots att lagen säger att det inte skall inte får vara så. Som sagt det skulle vara kul att se färskare siffror. Men jag tvivlar på att någon annan än ett granskande program skulle vara intresserad. Men det finns de som kämpar även här, för dessa barn.
http://www.likaunika.org/Lika-Unikas-nyheter.html?news=22136
Den 8 till 9 september finns Lika Unika på plats i Geneve och möter där FN-kommittén för rättigheter för personer med funktionsnedsättning som sammanträder. I april 2014 kommer Sveriges officiella granskning att äga rum. Nu får kommitténs ledamöter goda råd om vad man särskilt bör uppmärksamma.FN skall alltså granska hur det ser ut.
Sverige granskas av FN - Hur sköter man sin politik för personer med funktionsnedsättning?Tänk om de ville göra det på fler områden vad gäller barn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar