Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

måndag 26 november 2012

Filip 8 år

I Eksjö är det ett ärende där en pojke bott 4 år i sitt familjehem. Mamman är missbrukare och pappan vet de inte vem han är. För att göra en lång historia kort har en först handläggare, sedan en enhetschef bestämt att han skall flyttas. Han har ett flertal diagnoser som framkommer i inslaget.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5358416
Talade med ordförande i går.
Det var ju dags för vårdnadsöverflytt och det var upprinnelsen till alltihop. Det var då de sänkte arvodet markant och då familjen inte antog det (han äter mediciner som inte täcks av högkostnadsskydd och det krävs att en person är hemma m.m.) så får de höra att de inte älskar honom nog och han skall flyttas. Men det är ju inte kärleken de betalar för utan vården av honom. De har inte fått betalt sedan i maj tror jag det var.
Pojken vill inte flytta. Familjehemmet vill inte att han flyttas. Hans mamman vill inte att han flyttas. Då försöker socialen att ta vårdnaden ifrån mamman för att kunna verkställa beslutet.
Hon har inget umgängen med pojken men förstår ändå att han borde få stanna och protesterar muntligt.

De gör ändå utredning efter utredning för att bevisa att han behöver flyttas. Nu har de gjort tre och alla visar samma sak. Han skall vara kvar, han mår bra där han är och utvecklas där han är. mer än man kunnat hoppas på. En utredning visar t.o.m. att om han flyttas är det risk att han går ner i en så djup depression att han dör. Ändå tas beslutet.

I inslaget talar de om att en utredning visserligen säger att det är lite rörigt och familjen har skulder. Inget om att rörigheten beror på att de inte kunnat renovera då de tänkt. De första åren klarade pojken knappt av att de byte en duk eller en gardin. Skulderna beror på en skön taxering efter ett nedlagt företag och den är nästan betald.

Då fosterfamiljen i panik försöker få tag i mamman för att få hjälp eller stötta henne i ett överklagande får de kontakt med en granne. Grannen går och knackar på gång efter gång. Efter ett tag tycker han ändå att det är något konstigt. Han ringer polis som går in och hittar henne. Hon är död sedan ett tag...
Det visar sig dessutom att pojken inte är svensk utan finsk medborgare. Hur skall de reda ut detta??
De måste ge honom en ny vårdnadshavare och hur skall den som aldrig träffat honom motivera att hans skall flyttas trots att tre utredningar visar motsatsen?

HUr kan man behandla barn på det här viset? Har de inget lärt sig?

1 kommentar:

  1. jag blir vansinnig. ingen lär sig något verkar det som. var finns barnets bästa. anne skåner

    SvaraRadera