De två små som bodde hos oss hade det bra, var älskade och väl omhändertagna. Nu bor de i sitt tredje familjehem och de är inte 5 och 6 år fyllda. Vem säger att de kommer kunna få bo kvar där? Så länge de är små och söta är det väl en sak men när de blir tonåringar och revolterar kommer hur blir det då? För oss var de som våra egna vi aldrig skulle drömma om att slänga ut dem. Vi har stridit med näbbar och klor för att de skall få komma tillbaka för att de skall känna sig älskade, känna att det var någon som vill ha dem och gjorde allt, för att de skall få känna tillhörighet.
Ju fler gånger man flyttar ett barn ju trasigare blir de på insidan och ju större är risken att de kommer att få flyttas igen.
Nu går även riksdagen ut med att det är ändringar på gång då det gäller sjukförsäkring och de som är långtidssjukskrivna.
Har även fått höra att det är lite på gång även då det gäller familjehemmens situation. Tidigare har de sagt att dt inte kan prioriteras nu men redan i höst kommer det att tas beslut runt flera frågor som rör familjehem och placerade barn utifrån barnskyddsutredningen.
I GP i helgen var det en artikel om Mark. Tyvärr inte i nätbilagan men här är den eftersom jag bad att få den per mail.
MARK: Anmälningarna mot Marks kommun haglar in. Kammaråklagare Håkan Johansson utreder runt tio stycken. – Väldigt många har kommit in efter tv-programmet, säger han..
Fallet med de fosterhemsplacerade barnen var det första och mest uppmärksammade. Det avslöjades i SvT:s Uppdrag granskning. Efter det anser flera personer i Mark att de blivit felbehandlade av socialförvaltningen.
– Jag har ganska många anmälningar på mitt bord och de duggar in i en hyfsad ström. Sammanlagt är det runt tio. Även om någon har begått ett fel, så är det inte säkert att det är brottsligt. Det återstår att se, säger kammaråklagare Håkan Johansson.
Han räknar med att utredningen kommer att ta våren ut, minst. Brottsrubriceringen är tjänstefel, men ingen är i nuläget delgiven misstanke om brott.
GP har träffat en av dem som polisanmält socialförvaltningen för tjänstefel. Hon och dottern, som nu är 15 år, kom ihop sig för drygt fyra månader sedan.
Dottern svarade med att rymma hemifrån till sin pojkvän. Mamman larmade socialkontoret och bad om hjälp.
– De satte henne i ett jourhem. Jag ville att vi skulle få hjälp, det var och är mitt önskemål. Det blev precis tvärtom. Man får inte vara på ett jourhem längre än tre månader, men det har min dotter varit, säger mamman.
Magnus Andersson, chef på socialförvaltningen i Mark:
– Det kan hända att man placeras i jourhem längre än tre månader, men då krävs särskilda beslut. Jag vill och kan inte gå in på det specifika ärendet.
Om polisanmälningarna säger han:
– Vi låter polisen utreda sakerna i lugn och ro. De har hämtat in en del papper, men i övrigt har vi inte hört någonting.
Förra veckan JO-anmäldes socialförvaltningen av två medarbetare, som anser att det fortfarande är oordning inom organisationen.
– Det står var och en fritt att anmäla. Jag kan bara hänvisa till det jobb som sker för att förbättra kvaliteten, säger Magnus Andersson.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar