Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

fredag 22 juni 2012

Frikort

Härom dagen fick jag svar ifrån socislstyrelsen.
Det var en gammal anmälan mot Mark att de fortsatte att göra samma fel. 
Att de inte lämnar ut handlignar, svarar inte vare sig i telefon eller på mail, diarieför inte osv.
Nu fick jag svar, de tar inte upp anmälan. En kommun som fått massiv kritik och som fortsätter att göra samma fel. Det borde resultera i böter med hänvisning till tidigare kritik.

Jag hade kontakt med Mikael Thörn förra året och sedan i början av året igen och han sa att det verkade som de behövde se till kommunen igen.

Det står då de avslutade granskningen förra gången att Socialstyrelsen skulle fortästta hålla ögonen på dem.

De väljer att ite granska igen.
De avslår anmälan med hänvisning till att de redan granskat och kritiserat kommunen och väljer nu att inte granska igen eftersom de enligt ett JO beslut själva bestämmer om och när man i såfall skall granska.
Om jag fortsätter att kritisera kommer de inte ens att svara utan bara lägga mina anmälningar till handlingarna.

Det innebär ju att en kommun som fått kritik får "frikort".

Om granskningen är avslutad även om en kommun fått massiv kritk så kan en kommun alltså fortsätta att göra samma fel coh fler fel utan att granskningsmyndigheterna bryr sig?
Det är ju inte klokt.
Sedan socialstyrelsen tog över för två år sedan kan man säga att en kommun i snitt har fått grav kritik. Men inte en enda kommun har sedan de tog över för två år ens fått böter.

Då kan man undra hur tungt den väger och vad granskningen fyller för syfte .
Vad är det för rättsäkerhet?
Hur skall den lilla drabbade någon sin kunna få rätt.
Det är ju inte klokt.
Har redan pratat med folk i riksdagen om det och de var chokade och lovade att göra vad de kunde för att påverka/förändra.

1 kommentar:

  1. Du är inte ensam i båten. Socialtjänsten i Mark "tappade bort vårt barnbarn". Och tyckte att man som farförälder inte var lämplig att få veta om barnet hade det bra. Barnet försvann och har varit borta i nu mer än åtta år. Socialtjänsten i Mark kunde inte ens svara på om barnet var i livet trots att man som myndighet hade ansvar för dess väl och ve. Lyckligtvis har den personal som då var ansvarig försvunnit eller fockats. Men man orsakade en skada som i sista hand kommer att drabba barnet den dag då det får veta att det har en far, farfar, farmor faster och kusiner i Sverige. Vi lyckades dock lokalisera barnet som befinner sig utomlands och vad vi vet så har det det bra. Socialtjänstens uppenbara nonchalans visar för mig att "bonnläppar" inte ska ha ansvaret för barn.
    Stå på dig och får du igång en organisation som ska jobba för ett barnperspektiv så hejar vi på.
    I vårt fall har vi valt att inte publicera av hänsyn till barnets bästa.

    SvaraRadera