Ett ärende med ett spädbarn som misstänks ha misshandlats och sedan dog.
De skriver:
– Vi ser till exempel att det i minst hälften av de granskade anmälningarna där kommunen inte gått vidare funnits uppgifter som krävt en utredning för att kunna bedöma det enskilda barnets behov av stöd. Men någon utredning har aldrig inletts och det är allvarligt, säger Erik Kangeryd, som är sektionschef på Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Jönköping.
När socialtjänsten får in en anmälan om att ett barn misstänkts fara illa ska en förhandsbedömning göras för att se om det är nödvändigt att gå vidare med ärendet. Denna bedömning ske ”skyndsamt”.
– Det är anmärkningsvärt att dessa bedömningar tog mer än fyra veckor i sju av de granskade ärenden. I ett fall pågick förhandsbedömningen i två månader och det hölls flera samtal med den yngre personen utan att föräldrarna kontaktades, säger Erik Kangeryd.
Socialstyrelsen konstaterar också att det i samtliga förhandbedömningar helt eller delvis saknats bedömning utifrån barnens perspektiv och eventuella behov. De dokumenterade bedömningarna utgick istället från vuxnas beskrivningar och ibland enbart från uppgifter från en av barnets föräldrar.
I beslutet ställer Socialstyrelsen en rad krav på omsorgs- och socialnämnden i Mjölby:
Att anmälningar som rör barn som kan vara i behov av skydd eller stöd hanteras med den skyndsamhet som lagen kräver.
Att principen om barns bästa beaktas vid handläggning av anmälningar som rör barn som kan vara i behov av skydd eller stöd.
Att anmälningar som rör barn som kan vara i behov av någon åtgärd av nämnden hanteras på ett sådant sätt så att barns behov av skydd eller stöd blir utredda
Socialstyrelsen riktar även kritik mot omsorgs- och socialnämnden i Mjölby för handläggningen av ett ungdomsärende i ett enskilt fall efter en anmälan från en privatperson. Ärendet gäller en ungdom som omhändertagits enligt lagen om vård av unga, LVU.
Senast den 1 november ska Mjölby kommun redovisa för Socialstyrelsen vilka åtgärder som vidtagits. Om kraven inte uppfylls riskerar kommunen att få ett föreläggande om att betala böter, ett så kallat vite.
Tror inte att det blir något vite. Det räcker väl som vanligt med att de säkerställer att det inte händer igen. hur man nu kan säkerställa det.
Fick artikeln som jag försökte få ut i expressen i Newsmill.
Är inte alla lika värda inför vård och äldre ministern?
Skall poängtera att det inte är jag som satt rubriken. Jag tycker inte alls att man skall rädda barn istället för utan jag anser att det ena inte utesluter det andra . Sedan handlar det om fler barn i det jag tar upp än det hon nu agerar i. Ändå säger hon att hon inte agerar i enskilda ärenden. Det är inkonsekvent. har skickat den direkt till henne med begäran om svar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar