onsdag 3 juni 2015

Fler ensamkommande barn

Under Maj månad har det kommit fler ensamkommande barn än någonsin och fler är på gång.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=6178969
– Det är inte bara att öppna nya boenden, utan det kostar på. Man får gilla efter läge och göra det bästa av det, men det påverkar kvalitén, det gör det, förklarar Anna Jakobsson.
Trycket har varit hårt länge på mottagandet av ensamkommande flyktingbarn i Örebro. Bland annat gjordes nyligen en stor omorganisation för att få fram fler boendeplatser. Men det kommer inte att räcka. För nu slår antalet ensamkommande asylsökande alla rekord. Det berättar Richard Svanegård som är expert på mottagande av ensamkommande barn på Migrationsverket.

Ställer stora krav
– Ja, det är faktiskt så att om man tar antalet barn som kommit hit från januari till och med maj i år, så motsvarar det en ökning på 79 procent, jämfört med samma period i fjol, som då var ett rekordår utan dess like.

Bara nu i maj kom 1 157 barn från främst Eritrea, Afghanistan, Somalia och Syrien till Sverige. Å så många har man aldrig varit i närheten av under en enskild månad förut, enligt Richard Svanegård. Och det ställer stora krav på kommunerna, som till exempel Örebro.

– Vi måste tänka på hur vi ska klara sommaren, vart de här barnen och ungdomarna ska bo, om vi har plats i de kommunala boenden som vi har eller om vi måste köpa platser ute i landet.
Men att köpa boendeplatser i andra kommuner, som hitintills varit lösningen för exempelvis Örebro, kan enligt Anna Jakobsson bli svårt nu när trycket är så stort från alla håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar