onsdag 3 juni 2015

Ger sig inte

Läkarna som figurerade i skavåldsutlåtandena , där det inte fanns skäl att ta barnen och där det fanns andra skäl till att barnen var dåliga
De skulle nu ha konferens.
http://www.expressen.se/nyheter/har-ar-varningen-till-shaken-baby-lakarna/
De har kritiserats för att vara slutna läkarsällskap som bedriver häxjakt mot barnfamiljer.
Nu samlas nätverket bakom den kontroversiella diagnosen shaken baby syndrome för en konferens i Uppsala.
Expressen kan avslöja det interna mejlet där arrangören – barnläkaren Gabriel Otterman – varnar för att "kända skeptiker" kommer att finnas på plats.
– Det här påminner om gamla Sovjettider, säger Tommie Olofsson, verksamhetschef på Rättsmedicinalverket

När Ray Helfer Society nu anordnar en konferens om barnmisshandel i Sverige har Expressen tagit del av ett internt brev från den svenska arrangören Gabriel Otterman – barnläkare i Uppsala – som skickats till föreläsarna. Otterman varnar inför konferensen för att kritiker kommer att finnas på plats:
"Vi vet att personer som har varit muntligt skeptiska har anmält sig som deltagare på kursen".

Varnar för att talarna kan komma att citeras

Otterman varnar också för att allt talarna säger kan komma att citeras av kritikerna:
"Det behöver kanske inte sägas att allt som uttalas av fakulteten om kända skeptiker och skeptiska synpunkter kommer att kunna citeras".
Otterman skriver att talarna därför bör ha en "allomfattande , respektfull och balanserad undervisningssstil".
De kritiker som pekas ut i mejlet är "rättsmedicinska läkare som varit öppet skeptiska".
De två rättsläkare som orsakat det interna tumultet bland skakvåldsläkarna är Ingemar Thiblin, professor i rättsmedicin på Uppsala universitet, och Tommie Olofsson, verksamhetschef på Rättsmedicinalverket i Uppsala. De är båda kända kritiker av diagnosen och dess användning och har båda anmält sig till kursen.

"De verkar vilja ha full kontroll"

Tommie Olofsson går i taket när Expressen läser upp avsnittet om "skeptikers" närvaro på konferensen.
– Herregud! Jag tycker att det säger en hel del när man går ut med detta till talarna. Den här gången måste ni tänka på vad ni säger. Det är inte som vanligt, nu måste ni ha belägg för det ni säger. Hur brukar det vara på dessa konferenser? Det säger ganska mycket. Det är ett självmål.
– De verkar vilja ha full kontroll och det påminner mig om gamla Sovjet-tider. Vad är man rädd för? Om man hade 100 procent tilltro till sina egna fakta så behövde de väl inte skriva ett sånt här brev.
Ingemar Thiblin:
– Jag har inga synpunkter på deras interna kommunikation men om min närvaro bidrar till att höja den vetenskapliga nivån så är det bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar