tisdag 21 april 2015

Vuxenmakt

Att tillåtas förtsätta bestämma över sitt barn trots att man misshandlat dem så man sitter inne flera år för det.
Att trots det kunna få hem dem igen efter det trots det.
Att fortsätta bestämma trots att man vanskött dem nästan till döds.
Att ha makt att neka dem hjälp t.ex bup eller annat stöd för att man kan. Eller att ha makt att neka glasögon bara för att ge igen då man är oense med en annan vuxen, det är vuxenmakt.
Vuxenmakt  som går ut över barnborde inte vara möjlig.
Vuxenmakt finns därför att föräldrarätten i Sverige är så stark.
Föräldrarätten borde alltså också kunna förbrukas.

Fick en länk av en vän. En kort krönika om vuxenmakt.
http://www.bpis.se/vuxenmakt-vinner-i-varnlosa-barns-land/
Jo, det finns föräldrar som misshandlar sina barn. Nej, de borde inte kunna kräva att få fortsätta ha hand om barnen.
Socialtjänsten i Svalöv gjorde 2012 ett oanmält hembesök och hittade en fyramånaders baby som var så apatisk att hon verkade död. Från födseln misshandlad av sin pappa. Han slog, nöp och bet – och bröt hennes lårben. Mamman skyddade inte, tog inte dottern till vård.

De dömdes för grov misshandel och babyn fick ett nytt hem hos fosterföräldrar. Så kunde den tragedin ha slutat.
Men i Sverige är ambitionen att omhändertagna barn ska återförenas med sina biologiska föräldrar. Jenny Sonesson (FP) tar upp detta i Expressen (13/4):
Mamman har fått vårdnaden och rätt att regelbundet träffa flickan; på sikt ska de leva tillsammans.  
Fast socialnämnden bedömer att flickans utveckling skadas om hon skiljs från familjehemmet, skriver Sonesson:
"En utredning om barnperspektivet vid familjehemsplaceringar ska vara klar till sommaren. Om regeringen menar allvar med FN:s barnkonvention bör ett tilläggsdirektiv ges om hur öppen adoption utan vårdnadshavarens samtycke ska genomföras."
Det är knepigt med enskilda fall. Sekretess gör det svårt att genomlysa dem. Men det smärtar att ett barn ska tvingas leva med en mamma som så uppenbart inte klarat av sin uppgift. Att vuxenperspektivet så totalt skymmer barnets bästa. Och att det är vad lagen ger stöd för.
 
Visst är det på det viset. Har man misshandlat sina barn så grovt att man sitter inne skall man fråntas makten över dem. Föräldramakt borde kunna förbrukas. 
Men har man misshandlat eller utsatt sitt barn för våld eller sexuella övergrepp så har man förbrukat sin föräldrar rätt anser jag.

En del hävdar att detsamma borde gälla föräldrar som mördar den andre föräldern men det är inte lika lätt för det kan vara så att de mördat för att skyddat barnen eller sig själva. En kvinna eller man som levt med misshandel och tillsist får nog eller som annars själv skulle vara död eller hens barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar