onsdag 22 april 2015

Skyddet ses över

Här om dagen lyfte jag ett ärenden där en mamma tvingas att träffa mannen hon har ett skydd emot för att deras gemensamma barn skall på umgängen.
Det håller på att ses över kommer det fram nu
http://www.bpis.se/hotade-och-forfoljda-ska-fa-starkare-skydd/
Att leva med skyddade personuppgifter och samtidigt ha barn och gemensam vårdnad är svårt att få ihop. Nu pågår två statliga utredningar som ska stärka skyddet för de som är i samma situation som Charlotta och hennes son som P4 Skaraborg berättat om.

Skyddet har tre steg; sekretessmarkering, kvarskrivning och fingerade personuppgifter. Även om utredningen kommit till eftersom det finns brister så har myndigheterna skärpt till sig, säger utredaren.

– Det falerar kanske inte så mycket idag. Många myndigheter börjar få bättre rutiner men sekretessmarkering kanske inte är tillräckligt utan vi ser att det kanske behövs ett starkare skydd.

Den sista juni ska Birgitta Pettersson vara klar med utredningen som därefter ska ut på remiss innan det eventuellt blir beslut kring förändringar.

Men dessa kommer inte handla om hur myndigheter hanterar det faktum att personer som är utsatta för hot och som har barn hamnar i kläm och ändå tvingas ha kontakt med varandra.
– Den frågan kommer alltid upp när man tittar på det här med skydd och hot, just när det är två vårdnadshavare. Vi kommer inte lämna något förslag i den delen som gäller vårdnadsbiten men vi är medvetna om den problematiken som finns, säger Birgitta Pettersson.

Det dilemmat ligger istället på en annan statlig utredning som ska bli klar först nästa höst. Där ska man komma fram till om det krävs särskilda regler för när barn och föräldrar har skyddade personuppgifter och inte klarar av en gemensam vårdnad. Frågorna ska ses med barnets ögon och barnets bästa ska sättas i fokus.
 
Undrar vad den utredningen heter?

En riksdagskvinna är kritisk till hur ärendet skötts
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6146734
Ohlsson hänvisar bland annat till en nyutkommen handbok för socialtjänsten och sjukvården som tar upp hur man ska arbeta med kvinnor och barn som är utsatta för våld i nära relationer.
- Där står att om en förälder utsätter barnet eller en annan familjemedlem för våld, trakasserier eller annan kränkande behandling är det i princip bäst för barnet att den föräldern inte får del av vårdnaden, säger Carina Ohlsson.
 
Det verkar som om det är många som inte läst den boken.....

1 kommentar:

  1. Hej! Mycket intressant att läsa din blogg!
    Vet du vad som händer om man som vårdnadshavare nekar till barnutredning av soc?

    SvaraRadera