fredag 10 april 2015

Omogna barn diagnostiseras med ADHD

Barn som är sent utvecklade får ofta diagnosen ADHD. Det är känt sedan länge men nu har ytterligare en undersökning visat på att barn som är födda för tidigt i högre grad får diagnosen
http://www.bpis.se/omognad-kan-diagnostiseras-som-adhd/
Barn som är födda sent på året har större sannolikhet att få en adhd-diagnos jämfört med barn födda tidigt på året. Det är också stora regionala skillnader i hur många som får en adhd-diagnos något som visar på en osäkerhet kring diagnostiken och att alla inte får likvärdig vård. Reportage av Sara Heyman och samtal med Lars Jacobsson, professor emeritus i psykiatri vid Umeå Universitet.
 
Att barn får diagnosen adhd när de egentligen kan vara sent utvecklade, är något som läkarna länge känt till, säger professorn i barnpsykiatri Lars Jakobsson.
– Adhd är ingen enkel diagnos. Det finns många som har en lindrig adhd-problematik och andra som har påtagliga och svåra problem. Och att det sedan hos barn, som ständigt utvecklas, ger olika utslag, det är egentligen inget konstigt, säger han.
Det är svårt att ställa diagnosen adhd och de olika tester som tagits fram har varit starkt ifrågasatta.
De tester som läkarna i dag använder sig av ger inte i sig själv tillräckligt tydliga utslag utan räknas enbart som hjälp eller stöd till läkaren för att ställa en diagnos.
Enligt Lars Jakobsson är det problematiskt att den vanligaste medicinen mot adhd är narkotikaklassad, eftersom det får läkare att dra sig för att ställa diagnosen, av rädsla för att barn ska övermedicineras.
– Vore det inte läkemedel av den typen tror jag inte att man skulle tala om övermedicinering som man gör i dag.
 
Det som förvånar mig gång på gång är att det sedan länge är känt men ändå inte får någon genomslagskraft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar