fredag 27 mars 2015

Polisanmält

Då är det ett ärenden till som polisanmälts. Jag har haft fortlöpande kontakt med pappan som nu startat upp BPIS i Östergötland.
http://mobil.nt.se/nyheter/norrkoping/socialtjansten-polisanmald-for-grovt-tjanstefel-10834453.aspx
I fredags gick han och pojkens biologiska pappa till polisen för att få fart på polisutredningen om huruvida socialtjänsten bröt mot lagen när pojken omplacerades. Därför lämnade de in en gemensam polisanmälan mot socialtjänsten tillsammans med en namninsamling med knappt 170 namn som skett på webben. Dessutom pågår ytterligare en namninsamling för de som inte har dator.

– Vi har fått in ungefär 40-50 namn till i den insamlingen. Det är många som tycker att det är fel att socialtjänsten inte utgått från barnperspektivet, vilket också Inspektionen för vård och omsorg kommit fram till, säger styvpappan

Enhetschefen Erik Kangeryd, på Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterade efter utredning av fallet att det är bekymmersamt att de omfattande brister som de tidigare sett i socialtjänstens hantering av barnärenden kvarstår.
– Vi ser också att man inte i tillräcklig utsträckning tagit hänsyn till barnets bästa, sade han till NT.

IVO slog i sitt åtgärdsbeslut fast att socialnämnden på en rad punkter inte följde lagstiftningen och de JO-beslut som finns. Följden blev att barnet omplacerades till en miljö som inte var utredd och som tillsynen visar var instabil. Dessutom anser IVO att det var tveksamt om omplaceringsbeslutet var så brådskande att socialnämndens ordförande hade rätt att fatta beslut om en omplacering.
 
Skall bli intressant att se hur de hanterar den anmälan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar