torsdag 26 mars 2015

En skitstövel förblir en skitstövel

Polisen som skriver krönikor som för övrigt är från min uppväxt stad Falköping skriver om en hon mötte i natten
http://www.bpis.se/en-skitstovel-ar-en-skitstovel-oavsett/
Halvtimman innan vi anlände till stationen tillbringade jag i baksätet till polisbilen bredvid en person som upprepade gånger uttalade att den enda anledningen till omhändertagandet är att jag är rasist. Att jag hatar mörkhyade människor och att jag är en fruktansvärd människa. Gång på gång har jag försökt att nå fram och förklara. Försökt att få personen att förstå att man inte kan slå andra människor på krogen, att man måste lyssna på när ordningsvakterna ber att man ska lämna stället, och att om man därefter sätter sig och sover utanför nattklubben blir man omhändertagen av polisen. Oavsett färgen på skinnet. Punkt.

Mina försök visar sig vara meningslösa. Jag når inte fram. De berusade anklagelserna över den felaktiga människosyn personen anser att jag besitter blir allt grövre. Jag försöker inleda en diskussion om att man inte kan gömma sig bakom förutfattade värderingar och därefter bete sig hursomhelst. Att skylla på att människor runtomkring är rasister när någon säger ifrån, men inser att jag talar för döva öron.

Personen är så bestämd och övertygad att det inte går att förklara, och till slut ger jag upp. Låter de kränkande, nedvärderande och generaliserande åsikter, som finns hos personen bredvid mig, flöda och jag biter tyst ihop resten av färden.
Jag har full förståelse för att om man på något sätt diskrimineras till slut lackar ur. Oavsett om det beror på hudfärg, handikapp, kön eller vad nu någon som anser sig bättre hittar på för anledning att diskriminera eller kränka någon annan. Men att därigenom själv göra sig till offer, generalisera och skylla alla världens problem på "de andra" är lika illa.

Oavsett vilken sida man nu anser sig befinna sig på. Det ligger inte på en person, eller en "sida" att förena två. Två fel kan aldrig bli ett rätt. Ansvaret ligger hos oss alla. Hos var och en av oss enskilda personer. Vill du inte göra en förändring hos dig själv, kan du aldrig räkna med att bli bemött på något annorlunda sätt.
 
Nej jag håller med. Det handalar inte om färg eller kön utan om attityd. En snäll person är det oberoende av vad hen har för  färg, kön, kulturell bakgrund eller utseende. Likaså är det med en skitstövel hen är en skitstövel oavsett färg, ras, kulturell bakgrund eller kön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar