måndag 9 februari 2015

Spyfärdig över ondskan

Jag har haft den liggande för att blogga om den i några dagar men har inte orkat läsa den eftersom bara tanken på rubriken är för fasans full. Minns ett ställe där jag bodde som liten och det var en offerhöjd i närheten.
Man sa att det var det sista stället man offrade barn i Svergie.
Att två barn en pojke och en flicka skulle ha begravts där, levande. Att de för att inte protestera hade fått varsin smörgås. Att pojkens sista ord skulle ha varit: mamma, mamma det kommer sand på min smörgås.
Idag förstår jag att det var någon som drev med mig ville skrämma mig förstårkte bilden. Att det var sista stället det offrades barn kanske , att de begravdes levande kanske och bara det är fasansfullt. Jag var liten och bilderna av pojken och flcikan kom upp varje gång vi passerade den där kullen. Men att det sker idag är helt över mitt förstånd
http://www.svt.se/nyheter/varlden/fn-barn-korsfasts-och-begravs-levande
Det handlar om massavrättningar och halshuggningar, om barn som korsfästs och om dem som begravts levande. Framförallt är det barn från minoritetsgrupper, ofta kristna och yazidier, som utsätts för tortyr och avrättningar. Men även sunni- och shiamuslimska barn drabbas skriver FN:s barnrättskommitté i rapporten som släpptes i går.
De 18 oberoende experterna bakom rapporten konstaterar att IS har gjort sig skyldigt till systematiskt sexuellt våld, som innefattar kidnappningar och slaveri. Kommittén uppmanar irakiska myndigheter att vidta alla nödvändiga medel för att rädda barnen som kidnappats av den sunnimuslimska terrororganisationen och att åtala de skyldiga.
– Vi är djupt oroade för morden och tortyren av dessa barn, säger en av experterna, österriska domaren Renate Winter, till Reuters.
 
Hur kan man göra så mot barn? Små barn som inte har gjort något ont, som inte bett att få sättas till världen. Som inte förstår och inte har något att sätta emot.
Rapporten tar också upp hur barn allt oftare används i krigföringen, bland annat som självmordsbombare, bombtillverkare eller som mänskliga sköldar vid flygattacker. Särskilt är det barn med någon typ av utvecklingsstörning som använts.
– Antagligen har de inte ens förstått vad det handlar om, säger Winter till Reuters
– Vi hör historier dagligen. Jag var i ett flyktingläger i dag och pratade med föräldrar vars barn, tre och fyra år gamla, mördades av IS framför föräldrarnas ögon.

Men många historier berättas aldrig. Barn med allvarliga trauman som fått hjälp väljer ofta att inte prata, berättar Henrik Halvardsson.
– I vårt arbete kan vi hjälpa dem att leka och måla och få vara barn igen. Då kommer det fram. Jag vet inte hur många teckningar av 4-5-åringar jag sett som föreställer stridsfordon, k-psitar och gravstenar.

– Man vill väl statuera exempel, vem som har kontroll och makt. Man gör det på ett avskyvärt sätt när man använder barn på så många olika sätt som man gör.
 
Ja makt är väl det det handlar om men hur kan en vettig mäniska förmå sig att göra så ont? De har väl egna barn i omgivningen, Barn som betyder något, egna, syskons eller andra anhöriga. Kan de inte sätta sig in i hur det skulle vara om det var någon av dem? nej jag orkar inte skriva mer i det känslan av vanmakt gör mig spyfärdig.
 

2 kommentarer:

  1. Orättvisorna som sker i Sverige , där barn plockas, bara en familj säker hjälp hos soc, och sedan aldrig bli släppta helt- är också ren och skär psykiskt tortyr och att sedan leva med den orättvisan i åratal - utan upprättelse , är nog värre psykisk tortyr än att bli avrättad. Det är ett kort lidande , där de små barnen omedelbart kommer till en bättre värld.
    Att leva som fosterbarn , mot din vilja , och bli hjärntvättad av soc, medan alla barn( precis som vuxna)VET vad som är rätt och fel, men ändå inte få uttrycka sanningen -år efter år , det är nog mer smärtsamt .
    Lika illa som att vänta på uppehållstillstånd - och sedan bli utvisad, trots att det strider mot barnkonventionen
    Vi måste börja här hemma, då många brott begås här , också av myndigheter .
    Som sedan bara belönas med ny fast tjänst / ny mandatperiod- den ondskan är lika verklig, och får många att kräkas,av vanmakt.

    SvaraRadera
  2. Håller med delvis och inte i allt. Jag anser inte att barn hjärntvättas av soc, inte av familjehem heller vill jag tillägga.Barn vet bara vad som är rätt och fel om de får rätt stöd att lära sig det. Man föds inte med det. Men håller med om att vi måste börja här hemma i Sverige

    SvaraRadera