måndag 2 februari 2015

Ok med Gud i kyrkan

Har det inte alltid varit det? Jo då men inte på skolavslutningar. Men nu så har protesterna gått fram.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/skolavslutning-i-kyrkan-redan-till-sommaren-1
Alliansen tänker med stöd av Sverigedemokraterna tillåta skolavslutningar i kyrkan redan till sommaren. Det ska nämligen bli tillåtet med ”enstaka konfessionella inslag”. Det ska också vara okej att nämna Jesus och att sjunga psalmer.– Det är för otydligt vad som egentligen gäller, och det vill vi råda bot på, säger Christer Nylander (FP).

Att ha skolavslutning och adventsfirande i kyrkan, och att tala om Gud och sjunga psalmer har varit ett diskussionsämne i många år. I dag får det inte förekomma några religiösa, eller konfessionella inslag under skoltiden förutom i religionsundervisningen.
Vissa skolor har tolkat det som att det inte går att ha skolavslutningen i en kyrka. Andra har inte vågat sjunga hela psalmen ”Den blomstertid nu kommer”, utan bara första versen, som inte nämner gud.
– I Sverige är ju kristendomen en viktig del av kulturarvet och då tycker jag att man kan prata om det kulturarvet, säger Christer Nylander (FP), vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Men hur blir det med barn som inte delar den kristna tron?

– Alla ska kunna vara med på skolavslutningen, fortsätter Christer Nylander. Man får inte använda skolavslutningen till konfessionella inslag som tvingar någon att be bön eller till exempel läsa trosbekännelsen. Däremot kan man sjunga en psalm, som ”Den blomstertid nu kommer” eller ”Sankta Lucia”.

Vill ha ändring i skollagen

Allianspartierna i riksdagen föreslår en ändring av skollagen som enligt Christer Nylander ska få stopp på diskussionen. Genom att tillåta ”enstaka konfessionella inslag” tillåts skolavslutning i kyrkan, det går bra att sjunga psalmer och tala om Gud. Att delta ska vara frivilligt för eleverna.

Eftersom Sverigedemokraterna ställer sig bakom förslaget kommer det av allt att döma röstas igenom vid riksdagsbehandlingen den 16 april
 
http://www.svt.se/nyheter/sverige/prast-skont-att-slippa-bita-sig-i-tungan
Nu ändras lagen. Hur kommer det påverka ditt jobb?
– Det blir lite lättare så klart, men jag tror att dialogen mellan kyrkan och skolan kommer vara lika viktig. Det är den dialogen som är grunden för att det ska bli bra.
Men vad är det som kommer att bli lättare?
– Att slippa bita sig i tungan om man råkar säga Gud, avslutar Yohanna Seaton präst i Svenska kyrkan.
 
http://www.expressen.se/nyheter/skolavslutning-i-kyrkan-redan-till-sommaren/
Alliansen och Sverigedemokraterna tänker göra det lättare att hålla skolavslutningar i kyrkan redan till sommaren, rapporterar SVT.
Enligt förslaget ska skolorna kunna sjunga psalmer och nämna Jesus.
– I Sverige är ju kristendomen en viktig del av kulturarvet och då tycker jag att man kan prata om det kulturarvet, säger Christer Nylander, FP, vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, till SVT

– Vi ser inget konstigt med att ändra skollagen. Sverige har varit ett kristet land i tusen år och vi känner att vi försöker bevara de traditioner som finns. Är det så att en skola vill fira skolavslutningen i en kyrka så ska man få göra det, säger Stefan Jakobsson, SD, ledamot i utbildningsutskottet till SVT.

Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, uppger för SVT att utredningen bakom förslaget ifrågasatts av flera remissinstanser, som menat att det inte tar tillräcklig hänsyn till barnperspektivet.
– Ärligt talat, jag tycker att det är lite konstigt att den här diskussionen blir så stor. Jag tror knappast att min kollega vårdministern får frågan om hur han tycker personal inom vården ska fira sina avslutnings- och personalfester, säger Gustav Fridolin till SVT.

1 kommentar:

  1. I varje by finns en fackla - läraren,
    och en som släcker den - prästen.

    ...och en som inte begriper det ovanstående - politikern.

    SvaraRadera