måndag 2 februari 2015

Omprövar vårdnadsbidraget

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6082706
Strax före jul slog riksdagen fast att vårdnadsbidraget ska vara kvar. Trots det förbereder regeringen nu ett lagförslag om att det ska skrotas.
 
I budgeten för 2015, den som röstades ned i riksdagen, aviserade regeringen att vårdnadsbidraget ska avskaffas. Beskedet fick de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna att uppmana regeringen att tänka om - och behålla bidraget. Ett så kallat tillkännagivande med den innebörden klubbades i riksdagen i december.
Ändå förbereder socialförsäkringsminister Annika Strandhäll nu ett lagförslag om att vårdnadsbidraget ska tas bort. För Kristdemokraterna är bidraget en hjärtefråga och partiets gruppledare Emma Henriksson är mycket kritisk till att regeringen tänker trotsa riksdagens beslut.
– Det är ju provocerande om regeringen, när man precis fått ett beslut från riksdagen om att man inte ska återkomma till riksdagen med ett förslag, ändå på sin lista över vilka förslag man tänker komma med, tar med den här. Det är inte att visa respekt för den lagstiftande makten, säger hon.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är medveten om att det är ovanligt att en regering på det här sättet går emot en uppmaning från riksdagen. Men hon tycker att vårdnadsbidraget är så dåligt för jämställdheten att det måste skrotas.
– Vårdnadsbidraget är ju en väldigt ineffektiv åtgärd, som också har inneburit en inlåsningseffekt för väldigt många kvinnor. Många är långtidsarbetslösa, och många har en annan etnisk bakgrund.
Strandhäll hoppas att åtminstone ett borgerligt parti ska gå emot den övriga Alliansen och i höst rösta ja till att ta bort vårdnadsbidraget.
Och hon verkar få som hon vill
 Folkpartiet tänker rösta för att ta bort http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=11079&artikel=6083075
Jan Björklund meddelar nu att Folkpartiet kommer att rösta för regeringens lagförslag om att ta bort vårdnadsbidraget. Därmed bryter de Alliansens samstämmiga uppmaning åt regeringen att behålla bidraget. Det meddelar nu FP-ledaren för Ekot.
– Läggs det som ett fristående förslag här senare i år, så kommer Folkpartiet att stödja detta. Vårdnadsbidraget har inneburit att framförallt lågutbildade invandrarkvinnor väljer att stanna borta från arbetsmarknaden. Det är olyckligt eftersom det är precis den gruppen som vi behöver få in på arbetsmarknaden, säger Björklund.
 
Det är inte lätt att hänga med i svängarna
Först kommer de överens om en massa saker som sedan regeringen river upp så fort de kom till makten. Sedan tog man i hand och var överens i december och nu omprövas delar av det ändå.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/bjorklund-vill-slopa-vardnadsbidraget
Folkpartiledaren Jan Björklund tänker rösta för ett slopande av vårdnadsbidraget. Det erfar SVT Nyheter. Vårdnadsbidraget är en hjärtefråga för Kristdemokraterna och Björklunds beslut att rösta för ett slopande skapar därmed en spricka mellan Allianspartierna
Först bestämmer de att det skall vara kvar sedan skall det omprövas.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar