torsdag 5 februari 2015

Ett undantag

När nästan hela Sverige skriker att det är kris inom socialtjänsten så verkar det finnas undantag.
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/var-socialtjaenst-bryter-trenden-haer-vill-fa-sluta-13213
I Höör har man under många år på ett medvetet sätt jobbat med att förankra en värdegrund hos all personal inom social sektor. Den som startade detta utvecklingsarbete var före detta socialchefen Cecilia Greve som nu är regeringens nationella samordnare för barn och ungdomsfrågor. Värdegrunden handlar om att bemöta människor med respekt, ta hänsyn till deras individuella förutsättningar, ge dem hopp och möjlighet att själva påverka sin livssituation och att vi som socialarbetare inte vet vad som är bäst för dem vi möter. Man behöver familjer och deras nätverk och deras privata kunskap för att tillsammans med vår professionella kunskap kunna ge förutsättningar för att fatta så kloka beslut som möjligt.

I Höör använder vi oss av familjerådslag för att samla familjen och tillsammans med familjer och deras nätverk komma fram till dessa beslut. Detta synsätt finns inom alla enheter i social sektor i Höör, från individ och familjeomsorg till äldrevård

Detta synsätt kräver inte mer resurser men vi ser att det skapar fler samförståndslösningar på familjernas villkor. Lösningar som oftast leder till varaktiga lösningar på medborgarens villkor. Vi har färre placeringar än kommuner i motsvarande storlek i omgivningen, vi har egen öppenvård där vi inte blivit beroende av att köpa tjänster från privata aktörer och vi har stolta och erfarna medarbetare.
Vi har utredare inom individ- och familjeomsorgen som arbetat många år, vi har en rätt jämn könsfördelning, få eller inga som slutar och en möjlighet för nyanställda att få ordentlig introduktion av erfaren personal. Vi har kloka arbetsledare och en klok socialnämnd som har under 2014 godkänt en ökning av antalet anställda, i takt med en ärendeökning, och detta innan det blivit ”för sent”.
 
Den nya nationella samordnaren ligger bakom. Hon har alltså lyckats förrut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar