torsdag 5 februari 2015

Anställer 24

Även i Kristianstad är det kris men nu tar man ett grepp för att lösa det mest akuta. Man anställer 24 stycken handläggare
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=6085299
Bara för att klara lagkraven.
En orosanmälan - när någon, kan vara skola, granne, polis, bekant - misstänker att ett barn kan fara illa och kontaktar socialtjänsten ska hanteras skyndsamt, på max två veckor.Inleds sedan en utredning ska den slutföras inom 4 månader. I slutet av december var det 55 utredningar som inte hunnit med.
Förra året fick Kristianstad kommun in 2325 anmälningar och det är mer än nånsin tidigare, och över 700 fler anmälningar än året innan.
Med den här satsningen på 24 nya tjänster hoppas man att man ska kunna hjälpa snabbare, helst ännu snabbare än de 4 månader lagen kräver.
 
Och i civilutskottet för två dagar sedan justerade man familjerättsbetänkanden med två tillkänna givanden
http://carolineszyber.se/2015/02/tillkannagivande-for-en-modern-lagstiftning/ en politiker bloggar om det
– Ett ogift par måste redan under graviditeten på mödravårdscentralen kunna ange vem som är fader. Istället för som nu med den procedur tillsammans med socialtjänsten då faderskap ska fastställas med hjälp av två vittnen. En tredjedel av våra familjer består av ogifta par, det är hög tid att förenkla denna mycket stolpiga procedur och ge nyfödda barn rätt till sina föräldrar.

– Frågan om godkännande av utländska äktenskap går i samma anda. Vi värnar om barnen. Utländska tvångsäktenskap, barnäktenskap och fullmaktsäktenskap kan inte erkännas som giltiga i Sverige annat än vid synnerliga skäl då en samlad bedömning konstaterar orimliga konsekvenser. Till exempel par i färd med att fira diamantbröllop, avslutar Caroline Szyber.
 
Ja nog är det bra att lagen äntligen hänger med på den punkten. Vet många som är frustrerade över att behöva åka in och skriva på papper om att de är pappa.
Känner en som i ren protest vägrade.  Han kallades till socialkontoret för att skriva på en handling där han bekräftade att han var barnets pappa.
Som kille kan  man ju egentligenför att hårdra det inte riktigt vara säker men han svarade; jag tvivlar inte på att det är mitt barn men om ni gör det får ni komma hit så kan jag skriva på.
De svarade att det gjorde de inte utan han skulle åka in dit.
Han vägrade.
Det gick en tid och så lite tid till.
Problemet är att om han inte skriver på så kan de heller inte begära att han skall vara ekonomiskt ansvarig så tillsist gav de sig. De åkte till honom 6 mil för att få hans signatur han underskrift på att han var pappa, att det var hans barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar