söndag 21 december 2014

Vad gör man själv åt problemen?

Hittade en liten notis om en från gruppen state of drama som såg en tiggare utanför systemet.
http://www.bt.se/nyheter/boras/20-tiggare-i-boras-skankte-dagskassa-(4483082).gm
I lördags satt det en kvinna utanför systemet och tiggde när jag skulle köpa pilsner. Hon hade konkurrens om platsen vid utgången av två andra kvinnor som samlade in pengar för världens barn. Plötsligt reste sej kvinnan som satt och tiggde sej upp, tog med sej sin papperskopp med dagens insamlade mynt, stegade fram till kvinnorna med världens barn bössor och tömde nästan hela sitt innehåll i en av bössorna.

Kanske är det så att man har lättare att känna för människor som har det svårt, om man själv vet vad det innebär att leva i svår fattigdom. Då kanske det också blir lättare att skänka bort sin dagslön till någon som behöver den mer.
Kanske har vi som är rotade i den västerländska "Jagtänkarkulturen" / "Alla-får-sköta-sej-själva-kulturen", lite att lära av människors sätt att tänka, som kommer från Europas fattigaste områden. Eller? För när skänkte du själv en dagslön till Rädda Barnen senast?

 
Sedan var det pappan vars son retades för att han gillade "tjejfärger" vad gällde kläder.
http://www.bt.se/nyheter/mark/arets-coolaste-farsa-draget-som-hyllas-i-mark-(4576915).gm
Han tog på sig klänning och följde med till förskolan.
När hans sexåriga son inte längre ville ha på sig lila strumpor för att han kunde bli retad, kände Mentor Pasha att han var tvungen att göra något. Se sköna bilden i artikeln!

När han sedan dök upp på jobbet iklädd sin frus klänning och rosa benvärmare trodde många av hans kollegor att han klätt ut sig till någon maskerad. Men när han berättade varför han klätt sig som han gjort var det många som kom fram till honom och tyckte han gjorde något bra.

– “Är ni födda i klänning?” frågade jag. Sedan förklarade jag att det inte är kläderna som avgör om man är tjej eller kille, och att folk kan gå klädda som de vill, säger han.
Efter det lugnade de flesta ner sig, och budskapet verkade gå fram väl. Enligt Mentor Pasha finns det ganska mycket traditionella värderingar i Fritsla om att killar ska leka med killsaker och tjejer med tjejsaker, vilket han vill motarbeta. Kanske är det bästa sättet att vara en bra förebild genom att leva som man lär, och Mentor Pasha hoppas kunna inspirera även andra med sin tysta aktion.

Han fick stort stöd av föräldrarna när de skulle hämta ut sina barn, och många tog även bilder och lade ut på sociala medier. När Mentor Pasha själv kom hem från jobbet fick han höra från sin fru att hennes inlägg redan delats över 50 gånger på Facebook, och kommentarena var övervägande positiva.
– Jag trodde inte att det skulle bli så stort, men ju fler som ser desto bättre! Jag hoppas att det hjälper barnen också, om de har funderat på att klä sig i rosa att de vågar det också, säger han.
 
Radion reagerade också http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6051824
Fritidsledaren Mentor Pasha har väckt stor uppmärksamhet på sociala medier. När hans sexårige son retades för sina "tjejstrumpor" gick Mentor till jobbet i klänning. 

– Jag försöker poängtera att man får klä sig som man vill. Hur mycket det gett vet jag inte, men de flesta föräldrarna här har pratat om det.
– Exempelvis, på avslutningen idag kom en kille i fyran i en jättefin härlig klänning. Nu kanske man vågar - det har ingen betydelse vad man har på sig.
 
Ja det var också ett sätt (kul sätt)att få andra att få upp ögonen för ett problem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar