söndag 21 december 2014

Könsstympning

Hittade en länk med fruktansvärd information
http://www.d-intl.com/2014/12/20/extra-konsstympningar-i-harnosand-under-julhelgen/

Polisen i Västernorrland utreder just nu flera fall av planerade könsstympningar i Härnösandsområdet under julhelgen. På onsdagen gick Härnösands kommun ut med en varning om att polisen har fått ett anonymt tips om att könsstympning mot flickor eventuellt kommer att genomföras i Härnösandsområdet under julhelgen. Tipset bedöms som trovärdigt – och polisen har samverkat med socialtjänsten.
”Vi bedömer uppgifterna som mycket trovärdiga”, säger Christina Björk, utredare vid länspolisens barnrotel till lokaltidningen Härnösand Allehanda.
”Man får ju lov att säga att det är ett ovanligt ärende. Vi har begärt ett yttrande från socialnämnden i Norrköping, men det är inte ovanligt”, säger Andreas Rung, föredragande på JO till Norrköpings Tidningar.
Lag med förbud mot könsstympning av kvinnor (1982:316) slår fast att könsstympningarna som planeras i Härnösand är ett mycket allvarligt brott. Den som bryter mot lagen kan dömas till fängelse i högst 4 år. Om brottet bedöms som grovt kan fängelse i högst 10 år utdömas. 

I går morse hade Kommunal vuxenutbildning i Härnösand en informationsträff för alla elever som läser Svenska för invandrare och grundläggande svenska, om könsstympningstipset. Alla elever på skolan samlades och blev indelade i grupper med tolkar som talade deras språk. Eleverna fick information om tipset och fick veta att könsstympning i Sverige är absolut förbjudet. Polisen, socialtjänsten och vuxenutbildningen och skolförvaltningen har samarbetat kring det inkomna tipset.
”Jag hoppas att fler föräldrar inser att det är farligt och att man inte får skada sina barn på det här sättet”, säger Christina Björk.

 
Jag får säga att det känns som om hela magen vänder sig ut och in bara vid tanken. Det finns få saker som berör mig så mycket, som jag tycker är så hemskt. Alla måste hjälpas åt att se till att det slutar, att det aldrig händer igen men tyvärr har vi långt dit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar