tisdag 2 december 2014

Nu försvinner cheferna också

I Sjuhärad fortsätter kriskommenteringen. Nu är det cheferna som hoppar av både i Svenljunga och Tranemo. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6033288
– Det har varit ett slitsamt uppdrag naturligtvis med stor turbulens på myndighetssidan. Vi har ju mestadels rekryterat och jag har ju inte fullt ut ägnat mig åt de uppdrag som ingår i chefskapet. Jag gjort mycket och slitit hårt, säger Eva-Britt Andersson som sagt upp sig från jobbet som individ och familjeomsorgschef i Svenljunga.Även i de andra Sjuhäradskommunerna har det bytts chefer. Herrljunga, Mark och Vårgårda har nya chefer, och i Bollebygd är omsorgschefen inhyrd pensionär via ett bemanningsföretag.

– Jag kan ju bara svara för mig själv, detta uppdraget har varit väldigt tungt, det var det redan när jag kom, och det visste jag att det skulle vara, fortsätter säger Eva-Britt Andersson i Svenljunga.
– Vi jobbade mot ett stort underskott samtidigt som det var stor rörelse bland personalgrupperna. Min dåvarande chef valde att sluta och min närmsta kollega slutade, så det är klart att det tär.
 
Sedan hittade jag en replik på en debatt artikel som jag tror jag missat.
http://www.dn.se/debatt/repliker/se-over-socialtjanstlagen/
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer att presentera förslag som våra medlemmar, kommunerna, tror skapar bättre förutsättningar för att den sociala barn- och ungdomsvården långsiktigt ska kunna fullfölja sitt uppdrag.
Socialtjänstens problem kräver att staten, kommunerna och berörda fackförbund samverkar. Det finns inga enkla lösningar utan här krävs flera olika insatser. Några av de viktigaste pusselbitarna rör socialtjänstlagen och utbildningen till socionom.
Regeringen bör skyndsamt besluta om en översyn av socialtjänstlagen. SKL har länge krävt en översyn av den lag som reglerar socialtjänstens möjligheter och skyldigheter. Socialtjänstlagen är 30 år gammal och har ändrats 189 gånger - bara de senaste sju åren.
Utbildningen till socionom är föråldrad. Den är en generalistutbildning som inte i tillräckligt hög grad matchar arbetsmarknadens krav. Det innebär att kommunerna får ta det fulla ansvaret för kompetensutveckling av nyutexaminerade socionomer. SKL har vid upprepade tillfällen påtalat att regeringen måste se över utbildningen samt även behovet av specialistutbildning.
 
Sedan ett antal fler förslag. Saker som även jag försökt belysa behovet av förändring av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar