måndag 22 december 2014

Djur större skydd än barn

Ett bråk mellan ett par utanför Skövde i oktober slutade med att mannen kastade en hundvalp rakt in i väggen. Hundvalpen dog omedelbart.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6050533
Det är kammaråklagare Ylva Lundberg som utfärdat strafföreläggandet och hon förklarar hur det kan komma sig att en hund som fått sätta livet till anses som skadegörelse.– I det här fallet anses djur vara en sak även om det kan låta kallt. Det skulle kunna handla om djurplågeri men här handlade det om en ögonblicklig död och jag har inte kunnat styrka ett längre lidande, säger åklagaren till P4 Skaraborg.
 
Men det ger ändå:
Mannen ska nu betala böter, totalt 26 000 kronor, för ofredande och skadegörelse.
Man kan undra vad det kommer att bli för straff för de släktingar som hade ihjäl Yara.
Övertygande bevisning har presenterats om att den tilltalade kvinnan har tilldelat Yara ett mycket stort antal slag på huvudet, benen, fötterna, armarna, händerna och bålen och att Yara har avlidit p.g.a. av detta. Påföljden bedöms inte kunna stanna vid böter. En rättspsykiatrisk undersökning behövs för att bedöma om den tilltalade har begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning samt om det finns medicinska förutsättningar att överlämna den tilltalade till rättspsykiatrisk vård enligt 31 kap 3 § brottsbalken. http://www.hjartamodochstyrka.com/bada-ar-skyldiga-overtygande-bevisning/
Båda anses skyldiga till hennes död
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/paret-ar-skyldiga-till-yaras-dod_4196699.svd
För mannens del handlar skulden om att han, i sin garantställning, inte skyddat Yara från våldet. Inget larmsamtal till 112. Ingen hjälp att ta henne till sjukhus, menar tingsrätten.
- Hittills verkar ju inte domstolen ha kommit fram till att bevisningen räcker för att fälla mannen för något annat än underlåtenhet i sin garantställning, säger mannens advokat Christer Holmqvist.
Widner är inte särskilt förvånad över att tingsrätten enbart lägger skulden för det brutala våldet mot Yara på kvinnans axlar.
- Fler omständigheter pekade mot kvinnan. Därför är den här uppdelningen mellan kvinnan och mannen ganska naturlig.
Det  är ofta man straffas hårdare för brott mot djur än mot barn. Man kan få djurförbud men kan fortsätta förstöra för sina barn t.o.m inifrån fängelse.

Har ett ärenden där ett par föräldrar döms till fängelse för misshandel av sina barn. mamman är gravid och får ett barn till. Man BB anser att hon tar hand om barnet så bra att det får följa med till fängelset. Där får det bara vara ett år sedan måste det placeras eftersom hon kommer att sitta inne längre. Hon sitter för att ha misshandlat sina andra barn så grovt och får ändå behålla nästa. Det får iallafall inte jag att gå ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar