tisdag 30 december 2014

Fler som brister i utredningar

Att socialtjänstens utredningar ofta har brister är snart ingen nyhet längre.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=6055899
Sex av länets kommuner ingår i undersökningen. Och på grund av bristerna riskerar barn och föräldrar hamnar i kläm. I Flens kommun blev två barn omhändertagna, vilket sedan underkändes i förvaltningsrätten.
– Det är ett trauma som man går igenom, man är totalt maktlös. Det är hemskt att de tar ens barn, berättar Karin som vi kallar henne, och som är mamma till de två barnen.
Karin och hennes juridiska ombud upplever båda att utredningen om ett omhändertagande av Karins två barn gjordes utan ordentliga observationer och byggde på lösa antaganden. De saknade beskrivningar på varför socialtjänsten gjort vissa antaganden om mamman. Senare underkändes omhändertagandet av Förvaltningsrätten.
 
Som sagt inget nytt Frågan är bara när man skall göra något åt det. Mer tid så att de hinner med att dokumentera, mallar för hur man skall göra utredningar så att tyckande tänkande och personliga åsikter försvinner.
Som jag skrev i mitt upprop v 51 handläggare borde man kolla i samtal med psykolog under utbildning men även inför anställning hur det ser ut med deras relationer som t.ex kontakt med partner, föräldrar, samt barn. Om de har destruktiva relationer hur skall de då kunna vara objektiva? De kan ha massor av sammanbrott utan att någon kollar.
De bedömer hur vi städar men kan ha fått stryk om de inte städade, De kanske har delad vårdnad eller är så osams med släkt att kontakt inte ens finns. Det kanske är de som orsakar sammanbrott på det personliga planet hur skall de då kunna medla eller samarbeta i jobbet? Om de själva ligger i t.ex en vårdnadstvist hur skall de kunna vara objektiva då de lägger en umgänges plan. Alla deras värderingar som skilsmässobarn eller missbrukar hem. som sviken eller orättvist behandlad lägger de ju i sina bedömningar. 
Det är väl inte mer än rimligt eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar