måndag 29 december 2014

Nya lärarstudenter lämplighetstestas

Riksdagen vill utreda om man kan höja statusen inom lärar kåren genom tex att införa lämplighetstester.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/lamplighetsprov-for-blivande-larare/
Personer som inte har fallenhet för läraryrket ska sållas bort i särskilda prov till lärarutbildningarna. Regeringens besked om att utreda ett sådant lämplighetstest välkomnas brett.

En debatt artikel efterfrågade det för några dagar sedan lämplighetstester för lärare http://www.svt.se/opinion/article2547478.svt
Poliser, spårvagnsförare och väktare. Det är några yrken vars utbildning kräver att de sökande, utöver grundläggande högskolebehörighet, genomgår lämplighetstest.
Syftet är att säkerställa att de sökande är lämpade för yrkesutövningen som väntar efter examen. Söktrycket på landets lärarutbildningar har gått ner drastiskt de senaste decennierna och vid vissa lärosäten råder det inte ens konkurrens om platserna i dagsläget.
Vi riskerar att ta in studenter som inte är lämpade för uppdraget. Lämplighetstest bör därför även införas för lärarutbildningen. 
Studenter som är tydligt olämpliga för att bli lärare bör stoppas redan i dörren. Det är hög tid att återinföra lämplighetstest för lärarutbildningen.

Under en lång tid i Sverige genomgick studenter kunskapsprov för att antas till lärarutbildningen. 1946 års skolkommission ämnade att bedriva en
utveckling av kraven till att omfatta lämplighetsprov.


Studenter prövades på flera sätt - dels fick läraraspiranten genomföra muntliga framställningar, men även vad som kallades för sysselsättning med barn.


Och som ett brev på posten kommer de som test på en skola nämligen i Jönköping http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=6055988
De som planerar att börja plugga till förskollärare eller lärare vid Linnéuniversitetet eller Högskolan i Jönköping nästa år kan räkna med att bli prövade dubbelt. Först på vanligt sätt, med betyg eller resultat från högskoleprov. De som antas kommer sedan att ingå i en försöksgrupp där lämpligheten för studierna och yrket testas.
Men ingen blir diskvalificerad, för det är en försöksomgång. Lärosätena vill först och främst se hur testerna fungerar, innan dessa prövas skarpt 2016.

Tanken med antagningsproven är att sålla bort dem som saknar motivation eller förmågor för att bli en bra lärare. Dåligt rustade studenter är ett problem på lärarutbildningarna, enligt Per Gerrevall, professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet.

 
Varför är det ingen som driver att det skall införas för de som skall bli socionomer?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar