måndag 22 december 2014

Anmälning utan åtgärd

Att det händer även i Sverige är väl ingen nyhet längre. De som missat det har nog varit inlåsta någonstans.
http://www.expressen.se/kvallsposten/pappan-hotade-spruta-syra-i-dotterns-ansikte/
Rektorn slog larm till socialtjänsten om flickans utsatta hemsituation. Men anmälan låg i ett år utan att socialtjänsten tittade på den. Nu anmäler socialtjänsten i Lessebo sig själva enligt Lex Maria.
Enligt flickan har hon varit utsatt för hedersförtryck av sin pappa och sina bröder. Pappan ska bland annat ha hotat med att spruta syra i hennes ansikte om hon inte följde familjens regler. Flickan har nu bestämt sig för att bryta med familjen för att inte riskera att utsättas för våld och för att leva ett normalt och självständigt liv, framgår det i anmälan. Hon har fått hjälp till ett skyddat boende på okänd ort. 

Det var i december förra året som rektorn vid flickans skola lämnade in sin orosanmälan. Drygt ett år senare slog skolans kurator åter larm om flickans situation och det var först då som den ursprungliga anmälan uppmärksammades.
"Ingen har dock behandlat anmälan och ingen förhandsbedömning är gjord, vilket får anses anmärkningsvärt med tanke på utgången som blivit i form av ett kvinnofridsärende", skriver man i anmälan.

Undrar hur många som skall behöva  behöva dö innan det händer något på allvar.

1 kommentar:

  1. Ja-man kan undra hur många Lex Maria som krävs för att IVO ska syna socialtjänstens strukturer?
    På riktigt.
    Och titta genom alla avhandlingar på området som länge beskrivit en misär( cocozzas är ju inte den enda)-i bristande rutiner att fånga in riskfamiljer.
    Och därmed fritt fram för jäv, partiskhet och fördomar, som ju Bloggen Hjärta Mod Styrka försöker förtydliga för världen och Sverige.
    Att det ska behövas dödsfall för belysa detta!

    SvaraRadera