måndag 17 november 2014

Vem tjänar mest på det?

En del anklagar familjer för att ta fosterbarn för att man tjänar så mycket pengar på det. Men det är oftast inte familjehemmen som får pengarna. Det kan blivit sådan brist på familjehem av olika anledningar så att organisationer som tillhanda håller familjehem poppar upp som svampar ur backen.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=6014156
Det är inte bara kommuner som rekryterar familjehem. I dag finns ett stort antal privata företag som också raggar familjer, och som betalar bättre än kommunerna.
Publicerat måndag 10 november kl 11:21
De arbetar på uppdrag av kommunerna, och tar betydligt mer betalt än om kommunerna själva rekryterar. Företagen lockar med högre ersättning och mer stöd än vad kommunerna kan ge.

– Det har blivit en väldigt stor verksamhet, säger Anette Ek, verksamhetschef på Krut i Nyköping som rekryterar och utreder familjehem.

De privata företagen betalar bättre, i Kruts fall omkring 18000 per barn och månad. Det kan jämföras med arvodena enligt kommunernas riktlinjer, som ligger mellan 7000 och 12000 kronor per barn och månad.
Förstår att man hellre jobbar som familjehem åt en organisation som ger stöd 24 timmar om dygnet, som ställer upp med utbildning och stöd, som svarar i telefon, som ger bättre betalat och som finns det om det blir konflikter.

Då man ser kommun efter kommun som anmäls för att inte ta sitt ansvar fullt ut så är det mer än förståligt. Här är det ännu en mamma som anmäler en kommun

Sedan ett fall som med en mamma som fick skadestånd då hon fråntogs sitt barn på grund av funktionsnedsättning
http://www.foraldrakraft.se/articles/rekordskadest%C3%A5nd-f%C3%B6r-mamma-med-funktionsneds%C3%A4ttning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar