måndag 17 november 2014

Återinför tjänstemanna ansvaret

Ledarskribenten kräver att man återinför tjänstemannan ansvaret.
Hon hänvisar till andra som gjort likadant. Hon beskriver vilka konsekvenser det får.
http://www.gp.se/nyheter/ledare/ledarkronika/1.2549159-malin-lernfelt-lat-tjansteman-ta-fullt-ansvar
Oavsett om det handlar om hopplösa biljettsystem för en halv miljard kronor, människor som köper kläder för skattebetalarnas pengar och skriver ”lunch” på kvittot, eller miljontals kronor som utan kontroll runnit in i ineffektiva projekt för arbetslösa ungdomar, landar den eller de som bär ansvaret mjukt. Han eller hon får en ny chefstjänst inom den offentliga sektorn alternativt en fallskärm som heter duga.  
Den huvudsakliga anledningen bakom bristen på ansvarsutkrävande är att ämbetsmammaansvaret togs bort i samband med en grundlagsreform på 70-talet. Dessförinnan kunde slöseri, slarv och grov inkompetens leda till att de tjänstemän som bar ansvaret för haverier likt Ansaldobredaaffären fick gå på dagen, dömdes för tjänstefel och straffades med böter eller fängelse. I dag är dessa personer, trots att de dagligdags hanterar stora summor av skattebetalarnas pengar, i det närmaste immuna, oavsett hur grova misstag de begår. Det är, inte minst med tanke på vad som skett i Göteborg, helt orimligt. 
I en krönika i Expressen krävde Slöseriombudsmannen Rebecca Weidemo Uvell återinfört tjänstemannaansvar efter att ha slagit fast att ”det inte är ett jobb vilket som helst att hantera skattebetalarnas pengar”. Även Riksrevisionsverket har förordat ett återinförande. Sanningen är att en lag av det här slaget är det enda sättet att inskärpa respekten för medborgarna och deras hårt ihoparbetade pengar. Det är dags för en ny lag om tjänstemannaansvar.
 
BRAVO håller helt med

3 kommentarer:

  1. Är du inte lite motsägelsefull när du å ena sidan pekar på alla strukturella brister som förekommer och å andra sidan vill att det är den enskilda tjänstemannen som ska bära ansvaret för detta?

    SvaraRadera
  2. En del vill ha det till att jag är emot tjänstemän men det stämmer inte, Man kan inte skylla på att man hade för mycket att göra då man gör fel gång på gång. Min arbetssituation var anledningen till att jag inte följde inte lagen... Ändrade arbetsvilkor för tjänstemän är också en sak jag driver. Jag vill också att man skall ge tjänstemännen en vettig arbetsstituation. En bra arbetssituation gör också att du lättare, bättre kan kräva ett fullgott arbete

    SvaraRadera
  3. ALLA enskilda tjänstemän har SITT ansvar, precis som alla människor har sitt ansvar för val man gör i livet, som msn förhoppningsvis lär sig av- om man är lite smart.
    Varför soc tjänsten gör bort sig gång på gång - är ju en kombination av:
    Hos vissa låg IQ, dålig utbildning , dålig lön, som ger gör lite incitament att göra bra jobb?systemfel som ligger i lagarna(som jurister menar)och systemfel pga för stort flöde av ärenden...disputerade socionomer har ju känt till detta länge-vad är då så motsägligt?
    Eva ger bara röst åt MÅNGA orättvist behandlade individer- som blir kränkta av soc.tjänstemän år efter år-precis som bloggar som -hjärta-mod-styrka som kommer ploppa upp som maskrosor tills rättvisa skipas!
    INGEN är emot soc.tjänstemän som gör ett bra jobb,men det motsägliga med soc är att många är för stressade för att göra det,och inte konstigt om kränkta familjer börjar vilja att sanningen kommer ut- då de flesta lever i en föreställning att soc kan hjälpa, men många gånger stjälper-

    SvaraRadera