söndag 9 november 2014

Mer krav på att göra rätt

En debatt artikel i Sydsvenska dagbladet. http://mobil.svd.se/opinion/radsla-att-gora-fel-bor-inte-fa-ta-over_svd-3828870
Moderna organisationer, särskilt i offentlig sektor, utsätts för många krav på att göra allt formellt rätt och maximera att allt ser bra ut, ytligt sett. Politiker och förvaltningsledningar är oförtröttliga i sina ansträngningar i att finna på olika lagar, policies, strategier och regler som alla enheter inom staten, landstinget eller kommunen skall hålla på med. Målformuleringar, visioner, värdegrunder, utbildningsprojekt, styrdokument och rutiner för allt möjligt skall finnas och åtlydas.

Vi får en ineffektiv offentlig sektor som i allt högre grad synes oförmögen att använda enorma resurser väl, men som är bra på att leva upp till krav på att allt skall göras formellt riktigt och se bra ut, så kallad skyltfönsteraktiviteter.
 Jag undrar varför det är så fel att följa lagen? Är det något man skall vara rädd för? Om man bara följer lagen då det syns om det är det enda som blir viktigt är det väl något fel eller? Är det vad man skall jobba med att försöka få det att se bra ut när det inte fungerar under ytan? Nej Det är väl vad han säger också men vi hävdar att det skall ske på olika sätt. Det hjälper inte på frivillig väg. Om personer på myndigheter inte gör det måste man ju på något sätt tvinga dem. Det handlar inte om att det skall se bra ut utan det handlar om att säkerställa att man behandlar utsatta människor med respekt, rättssäkert och korrekt enligt lag. Om dokumentation sär ett sätt att säkerställa det så må det vara så.

Som en kompis skrev:

Ett troligen typiskt exempel är en socialchef vars kommun ett år fick ett 25-tal påpekanden vid en inspektion av Socialstyrelsen. Året efter klarade man sig utan påpekanden vid inspektionen. På frågan om man hade ändrat sitt sätt att arbeta blev svaret ”Nej, men vi har skrivit fram 25 nya rutiner”.
Ett bra råd för en organisationsledning är att lära sig tre säkra formler för att klara sig: ”Vi har gjort allting formellt rätt”, ”vi ser över våra rutiner” och ”vi arbetar med vår värdegrund”. Det finns då normalt anledning att tro att här händer det inte mycket av värde, men massmedier, ansvariga politiker och inspektionsmyndigheter blir nöjda.
Anne Skåner
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar