fredag 17 oktober 2014

Ny forskning

Barn skall höras enligt lag, barnperspektivet skall väga tyngst. Ändå är det inte så. Nu vill polisen se till att det blir bättre.
http://www.dagensjuridik.se/2014/10/vi-ska-agera-barnets-basta-i-samrad-med-barnet
Hur rättigheterna som fastställts i barnkonventionen överensstämmer med svensk lagstiftning utreds just nu av regeringen. Konventionen är inte omvandlad till svensk lag och Sverige har flera gånger fått kritik av FN:s barnrättskommitté för att konventionen inte efterlevs.
Enligt konventionen ska barnets bästa komma först vid alla beslut och åtgärder som rör barn. Att konventionen inte har samma status som svensk lag innebär dock att både myndigheter och domstolar kan avfärda den - även vid beslut som har stora konsekvenser för ett enskilt barn.
Polisen vill nu säkerställa att barnkonventionen efterlevs. På Polisen.se skriver man att barns rättigheter och bästa ska komma i främsta rummet i alla situationer då polisen kommer i kontakt med barn – vare sig de är utsatta, vittnen eller misstänkta för brott.
Polisen påpekar att barn och unga har rätt att få komma till tals och bli lyssnade till, oavsett språk eller eventuella funktionshinder.
Också små barn ska få framföra sina åsikter och myndigheter är skyldiga att utveckla metoder för att de ska kunna höras.

Hur skall de göra då?
http://polisen.se/Aktuellt/Nyheter/Gemensam/2014/okt/Sa-ska-polisen-oka-barnens-rattigheter--/
Polisen ska bli bättre på att se hur barn och unga påverkas av deras beslut och åtgärder. Rikspolisstyrelsen arbetar just nu fram ett stöd för genomförande av barnkonsekvensanalyser. Syftet är att säkerställa barnets perspektiv i polisens arbete
 
Läs mer i länken.
Sedan familjen jag har kontakt med som kämpat för att få bort shaken baby diagnosen http://www.expressen.se/kvallsposten/paret-om-att-anklagas-for-att-skaka-sin-bebis/ De anklagades själva utan grund. Deras lilla flicka hade vattenskalle och det ger samma symptom som för s.k. shaken baby men diagnosen är borttagen i ett flertal andra länder eftersom man upptäckt att så många som  tror det var 40% som anklagas felaktigt. Det finns andra förklaringar.
Jörgen Olsson från Halmstad tycker att HD-domen är ett enormt framsteg.
- Det är fantastiskt att man nu tagit till sig nya rön, framför allt forskning från USA och England som visar att det kan finnas ett 50-tal orsaker bakom skador som tidigare bedömts som tecken på skakning, säger han till Kvällsposten.

Jörgen och hans fru Malin översatte all dokumentation de hade i sitt ärende till engelska och skickade den till England och USA för att få en annan prövning.
- Vi visste att de kommit längre i sin forskning kring skaknings-fall där, berättar han. När du vet att du är oskyldig har du hur mycket kraft som helst.
Han berättar att i deras ärende aldrig ledde till rättslig prövning. Paret friades redan i förvaltningsdomstolen, där man kom fram till att skadorna kunde bero på något annat.
- Det är tragiskt att det finns familjer som krossats i och med att domstolarna gått efter gamla rön och lyssnat på okunniga experters utlåtande. Jag vet att det redan finns ytterligare två fall som fått resningstillstånd, och det kommer säkert flera.
 
Forskningen har som Jörgen i artikeln säger funnits länge utomlands men de som bestämmer här ligger själva bakom de teorier som  man gått efter hitintills och de har inte varit så intresserade av att ta in ny forskning.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar