torsdag 16 oktober 2014

Domen står fast

Då blev det offentligt att domen står fast. Ann Hjerten får inte prövningstillstånd. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5991838
Ann Hjertén har till november på sig att överklaga Hovrättens beslut
 
Hon kan överklaga men bara att de inte tar upp det och jag har svårt att tro att  hon gör det eller att de skulle ta upp det.
Sedan har ett par vänner vunnit gehör. De anklagades för shaken baby men var oskyldiga till anklagelsen. De fick tag i en expert utomlands och det visade sig att diagnosen tagits bort i flera länder utomlands eftersom över hälften som anklagades felaktigt då det var samma symptom som för flera andra "sjukdomar". Tex vattenskalle som deras barn hade. Det var flera ärenden i Sverige där man anklagade föräldrar för skakvåld och nu kom dom i ett http://www.expressen.se/nyheter/kan-bli-svarare-doma-foraldrar-for-skakvald/
i dag torsdag föll en dom i Högsta domstolen som kan leda till att det blir svårare att döma någon för skakvåld. En pappa dömdes i hovrätten till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel efter att ha skakat sin son. Men han frikändes i dag i Högsta domstolen.

Kan ha dömts felaktig

Anders Eriksson, professor i rättsmedicin, säger att det kan finnas oskyldigt dömda.
– Om de här tre symptomen inte alltid uppkommer enbart efter skakvåld då öppnar sig möjligheten att föräldrar eller vårdnadshavare kan ha dömts felaktigt för att ha skakat barnet när de alltså inte gjort det, säger han till SVT.
 
Grattis säger jag. Visst skall föräldrar som misshandlar sina barn fråntas rätten att ta hand om dem. Men det skall grunda sig på fakta, inte spekulationer eller åsikter som man vägrar ändra på bara för att man bestämt sig för att det är på ena eller andra sättet, trots att det kommer nya rön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar