onsdag 15 oktober 2014

Efter gårdagens program

Då är det svall vågor efter gårdagens program BArnombudsmannen bloggar
http://barnombudsmannen.blogspot.se/2014/10/att-ta-ansvar-for-barn-i-familjehem.html
Ikväll visade TV4:s Kalla fakta en dokumentär om sorgliga brister i skyddet av barn i familjehem. Det är inga nyheter, men dessa reportage måste fortfarande göra oss lika förbannade. Inget ansvar är större än när staten griper in och omhändertar ett barn. Det barnet har rätt till trygghet. Och det ansvaret får vi inte svika.
Samtidigt är det viktigt att inte låta vår upprördhet gå ut över alla de många familjehem som varje dag bidrar till att tända nytt hopp i barns liv. Som öppnar sina dörrar, sina familjer, ger trygghet och bidrar till utveckling. Vi måste tala mycket mer om hur vi kan rekrytera fler familjehem och hur vi kan stödja de familjer som finns där för barn som behöver en plats för en kort tid eller för ett helt liv.
Vi måste också tala om de duktiga socialsekreterare som lyssnar på det barn det handlar om, som ser barnets rättigheter och som gör stor skillnad. När det fungerar bra är det unika möten. De barn jag lyssnat på berättar om individer med namn, de fanns där och de kommer aldrig att glömmas bort. Men vilka förutsättningar får den sociala barnavården? När är det en prioriterad politisk fråga? I vår rapport Signaler berättar vi om hur socialtjänsten i grunden måste reformeras för att frigöra den energi och den kraft som behövs i arbetet för barn och unga.
Han utkräver ansvar. och han kommer med ett antal förslag
Placerade barns rättigheter måste tydliggöras i lagstiftningen. Det som LVU-utredningen har i uppdrag att föreslå inom kort
Staten måste ta ett nationellt ansvar för att kommunerna sköter tillsynen av familjehemmen. Barn i familjehem måste ha samma möjlighet att komma till tals som barn placerade på HVB. Vi behöver få en bättre nationell bild av hur barn upplever sin situation och fler verktyg för att säkra en trygg vård. Nationella brukarundersökningar där barn i familjehem kommer till tals behöver genomföras regelbundet.
De företag som ger konsulentstöd till familjehem - det som Kalla fakta tog upp - måste få ett tydligt regelverk. Det ska precis som LVU-utredningen nyligen föreslog krävas tillstånd och kommunerna som anlitar konsulentstöd måste ha tydliga avtal. Det som är kommunens uppgift - själva myndighetsutövningen - får aldrig överlåtas. I tillägg till detta tycker jag också att minst samma krav ska ställas på konsulentfirmorna som på familjehem vad gäller registerutdrag och grundläggande utbildning.
 
Unicef twittrar likaså Rädda barnen, Göran Johansson som gjorde vanvårdsutredningen.
Den nya barnministern öppnar för hårdare kontroller av de företag som har familjehem samt kommunerhttp://www.tv4.se/nyheterna/klipp/barnministern-%C3%B6ppnar-f%C3%B6r-h%C3%A5rdare-kontroller-2989880
Ordförande i Simrishamn menar fortfarande att de inte gjorde fel även om Socialstyrelsen säger att de brustit på nästan varenda punkt. Det som förvånar mig är att de inte väcker åtal.

Nu äntligen efter två år går kommunen hennes mamma till mötes och säger att de kan tänka sig att betala för gravplatsen. Men de måste först få in en ansökan som de sedan får ta ställning till.

Det har tagit två år och det skulle till ett program på TV. Varför skall det vara så svårt att erkänna att man gjort fel och rätta till något man ställt till med?

1 kommentar:

  1. Samma mönster präglar ju skolor av idag , som inte tar tag i problem, lägger större delen sv skulden på den mobbade, eller familjen-så får därför så många mobbade barn byta skola , istället för att skolor lyder lagar , och verkligen följer likabehandlingsprincipen - de agerar. Också många gånger som om skolan/ myndigheter är perfekta, och straffar ibland oliktänkande , precis som soc straffar till höger och vänster -utan att tänka på det...

    SvaraRadera