tisdag 14 oktober 2014

Avtalen du inte kände till

Hittade en artikel med denna rubriken och det var en del matnyttnigs som jag inte visste om så jag delar. Det gäller visserligen bara för kommun- och landstings­anställda (HÖK) samt Kommunals avtal med Vårdföretagarna men det är ju en del.
http://www.ka.se/formanerna-som-du-inte-kande-till

Detta får du ledigt för (med lön):

  • Besöka barnmorskan. Om det är nödvändigt att besöket sker på arbetstid har anställda rätt till två besök på betald arbetstid. Det gäller även pappor.
  • Om nära anhörig blir allvarligt sjuk eller dör. Då kan kan du till exempel få ledigt för begravning och bouppteckning. Gäller max tio dagar. Som nära anhörig räknas också svärföräldrar, barnbarn samt mor-och farföräldrar.
  • Läkarbesök. Vid akut sjukdom

Du som jobbar i privat vårdsektor

Detta får du ledigt för (med lön):

  • Om nära anhörig blir allvarligt sjuk eller dör. Kan beviljas för en eller flera dagar men ges i regel endast för del av dag.

Detta får du pengar för:

  • Om du blir sjuk. Från arbetsgivaren får du tio procent av lönen i extra ersättning utöver sjukpenningen från dag 15-90 i sjukskrivningen. Från dag 91-360 får du samma ersättning från Alecta. Normalt sett behöver du inte ansöka själv, arbetsgivaren ska meddela Alecta.

Detta får du pension för:

  • När du är föräldraledig. Du fortsätter att tjäna in tjänstepension när du är helt föräldraledig, i högst 13 månader. Om du sedan går ner i tid för att vara med barnet tjänar du också in pension motsvarande din heltidslön. Det gäller födda 1979 eller senare (ITP1). För de födda 1978 och tidigare (ITP2) är det bara under tid med föräldrapenning som man tjänar in tjänstepension.
  • Du får INTE för sommarjobbet. I avtalet med Vårdföretagarna tjänas pension in mellan 25 och 65.
Det är en del till men ni får följa länken och läsa själva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar